Criza energetică stiri: 1620
Cutremure stiri: 271

Oamenii pot învăţa şi în timpul somnului

28 sep. 04:30   Sănătate
745 0

Se estimează că o persoană obișnuită își petrece mai mult de 200.000 de ore din viață dormind. Cum ar fi, oare, să putem folosi tot acest timp făcînd ceva pentru noi înșine, de care poate nu avem timp în starea de veghe, ca, de exemplu, să învățăm ceva nou, precum stăpînirea unui instrument sau a unei limbi străine?

Gîndul este unul străvechi și cu nuanțe utopice dar, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor Universității Northwestern, din Chicago, publicat în revista Nature Neuroscience, se pare că, în funcție de ceea ce auzim în timpul somnului, este într-adevăr posibil să fixăm amintiri existente și să ne intensificăm priceperea într-un anumit domeniu după trezire.

Din experimentele derulate de specialiști, în cadrul cărora subiecții au demonstrat o eficiență sporită în redarea după trezire a unor sunete învățate și ascultate apoi în timpul somnului, reiese că metoda aprofundării în timp ce dormim funcționează în special în cazul rememorării a ceva deja studiat și mai puțin în cazul acumulării unor informații noi. Practic, este vorba despre îmbogățirea unei amintiri existente prin reactivarea datelor recent absorbite de creier.

Știm deja că creierul uman manifestă o activitate foarte intensă în timpul somnului. Totuși, elementul de noutate este acela că, opus părerii generale anterioare potrivit căreia somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor – atunci cînd visăm) comportă cea mai puternică activitate cerebrală inconștientă, noile studii demonstrează că faza somnului cu unde lente (SWS), mai adîncă, este de fapt cea caracterizată de o activitate mentală semnificativă. De aceea, cercetătorii consideră această perioadă a somnului cea esențială în procesarea memoriei.

Deși oamenii de știință încă nu înțeleg deplin modul în care creierele noastre „cimentează” informația în timpul fazelor profunde ale somnului, ei consideră că este posibil ca mintea să execute o „trecere în revistă” a evenimentelor de peste zi în fiecare noapte de somn. Noul studiu stabilește că această tendință ar putea fi exploatată în consolidarea voită a memorării unor noțiuni relativ complexe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав