Criza energetică stiri: 782
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7218
Obiectiv european stiri: 292

Oamenii de știință au găsit o explicație pentru criza vîrstei de mijloc la femei

22 mai. 22:30   Sănătate
808

Femeile de vîrstă mijlocie au înregistrat unele dintre cele mai mari rate de utilizare a antidepresivelor. Oamenii de știință încep să înțeleagă mai bine cauzele și încearcă să dezvolte tratamente pentru a combate depresia din rîndul acestora, informează Noi.md cu referire la jurnal.md.

Aproximativ una din cinci femei cu vîrste cuprinse între patruzeci și cincizeci și nouă de ani și aproape una din patru femei cu vîrste de șaizeci de ani și peste au folosit antidepresive în perioada 2015-2018, potrivit celor mai recente date ale Centrului Național de Statistică în domeniul Sănătății (NCHS).

În rîndul femeilor cu vîrste cuprinse între optsprezece și treizeci și nouă de ani, cifra a fost de aproximativ una din zece. În rîndul bărbaților, 8,4% dintre cei cu vîrste cuprinse între patruzeci și cincizeci și nouă de ani și 12,8% dintre cei de șaizeci de ani și peste, au folosit antidepresive în ultimele treizeci de zile, potrivit datelor NCHS.

Cifrele atrag din ce în ce mai mult atenția oamenilor de știință și medicilor. Mulți dintre ei sînt alarmați de cît de ridicate erau ratele de depresie, în rîndul femeilor de vîrstă mijlocie, chiar și înainte de pandemie.

De asemenea, unii medici sînt îngrijorați de faptul că antidepresivele sînt prescrise, în exces, pentru simptomele menopauzei.


Studiile au constatat că riscul femeilor de a avea un episod de depresie majoră este de două pînă la patru ori mai mare în preajma menopauzei decît în alte perioade din viața lor. În parte, fenomenul se pune pe seama fluxtuațiilor hormonale, care cauzează simptome precum bufeuri și transpirații nocturne, cu efecte asupra stării de spirit.

„Estrogenul și progesteronul fluctuează foarte mult”, spune Lucy Hutner, psihiatru de reproducere din New York. „Aceste schimbări pot fi greu de suportat pentru creierul nostru”.

„Oamenii de știință încearcă să înțeleagă modul în care hormonii pot determina depresia, dar receptorii pentru estrogen și progesteron se găsesc în tot creierul, inclusiv în regiunile care implică mișcarea, cogniția și reglarea dispoziției”, spune Hadine Joffe, profesor de psihiatrie la Brigham and Women’s Hospital și Harvard Medical School din Boston.

Odată cu trecerea anilor, femeile se confruntă cu perioade mult mai stresante, care pot stimula riscul de depresie, notează AlephNews.

Acest risc este chiar mai mare în cazul femeilor care au avut un episod anterior de depresie. Se consideră că menopauza a avut loc la un an după ultima menstruație a femeii. Vîrsta medie a menopauzei, în SUA, este de cincizeci și unu de ani.

De asemenea, medicii notează că odată cu trecerea anilor, femeile se confruntă, adesea, cu perioade mult mai stresante, care pot stimula riscul de depresie în rîndul acestora. Multe femei jonglează cu schimbările de carieră și greutățile pe care le implică, cu provocările de a crește un copil sau chiar cele de a-și îngriji proprii părinți.

Femeile par să fie mai predispuse, comparativ cu bărbații, să caute îngrijire pentru o problemă de sănătate mintală, ceea ce poate duce la rate mai mari de diagnosticare și tratament.

Medicii speculează că utilizarea antidepresivelor în rîndul femeilor de vîrstă mijlocie este determinată, în parte, de reticența femeilor și a multora dintre medicii lor de a utiliza terapia de substituție hormonală pentru simptomele menopauzei.

În 2002, un studiu de amploare, „Women’s Health Initiative”, a fost întrerupt, după ce femeile care au făcut terapie hormonală au prezentat un risc crescut de cancer de sîn, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Analizele ulterioare au constatat că riscurile erau, în mare parte, concentrate în rîndul femeilor mai în vîrstă, potrivit Digi24.

Terapia hormonală, fie că este vorba de estrogen singur sau combinat cu progestogen, este cel mai eficient tratament pentru bufeurile și transpirațiile nocturne, potrivit Societății Nord-Americane de Menopauză și Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi.

De asemenea, unele cercetări au descoperit că poate îmbunătăți starea de spirit. Cu toate acestea, multe femei și medici caută alternative.

„Oamenii se tem să prescrie hormoni”, spune Stephanie Faubion, director medical al North American Menopause Society și director al Mayo Clinic Women’s Health.

„O mulțime de femei, din păcate, care merg la medic din cauza bufeurilor și a transpirațiilor nocturne primesc tratamente antidepresive.”

Cercetările au arătat că unele antidepresive pot ameliora bufeurile și transpirațiile nocturne, dar Dr. Faubion spune că acestea sînt mult mai puțin eficiente în comparație cu hormonii.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав