Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

O oră de somn salvează inima

7 oct. 2023,, 05:30   Sănătate
2239 0

Studiul lui Christopher King şi a colegilor săi de la Universitatea din Chicago a demonstrat că există o relaţie strînsă între numărul de ore de somn şi formarea de calcinate nocive pe pereţii vaselor sanguine.

Potrivit dr. King, o oră în plus de somn pe zi reduce cu 33% depunerile de calciu, ceea ce este echivalent cu scăderea tensiunii arteriale cu 16 unităţi. Mai mult decît atât, această cifră nu s-a schimbat în prezenţa factorilor de risc obişnuiţi cum ar fi colesterolul, excesul de greutate, sau diabetul zaharat.

Au fost testaţi aproape 500 de bărbaţi şi femei cu vîrsta între 35- 47 de ani. Monitorizarea acestui grup a început în anii 2000/2001 şi a durat cinci ani. Durata somnului era măsurată cu o brăţară specială, care înregistra mişcarea încheieturii mîinii. Intensitatea depunerilor de calciu pe artera coronară era măsurată cu scanerul.

Autorii studiului nu sunt încă în măsură să stabilească un lanţ logic care să facă conexiunea între somn si depunerile de calciu pe pereţii vaselor inimii. Posibil că, problema este în creşterea cantităţii de cortizol eliminat. Acest hormon este eliberat pentru a depăşi inflamaţiile interne în organism, iar ritmurile acestei eliminări în acelaşi timp pot reduce depunerea de calciu pe pereţii vaselor sanguine.

O altă posibilitate, fără a o exclude pe prima – o scădere a tensiunii arteriale în timpul somnului, care, de asemenea, ajută la reducerea depunerilor de calciu.

Dar este deja clar: insuficienţa somnului este periculiasp, iar să dormi o oră în plus este folositor! Pentru a adormi mai uşor urmaţi recomandările:

1. Faceţi duş cald iar mai bine – o baie caldă.
2. Faceţi o plimbare înainte de culcare.
3. Aerisiţi camera. Aerul proaspăt şi curat poate avea un efect magic asupra calităţii şi duratei somnului.
4. Citiţi ceva plictisitor.
5. Beţi lapte. Laptele cald cu miere (sau scorţişoară) vă va ajuta să adormiţi, chiar dacă sînteţi supraexcitat sau suferiţi de insomnie prelungită
6. Beţi ceai verde. Ceaiul verde sau pe bază de plante (cum ar fi ceaiul de muşeţel), vă poate ajuta să adormiţi.
7. Înainte de a merge la culcare este indicat să luaţi o masă uşoară sau să nu mîncaţi deloc.

33
5
1
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?