X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

O altă tulpină de SARS-CoV-2: Ce se știe despre varianta Lambda

7 iul. 2021,, 20:00   Sănătate
2343 0

Varianta Lambda a COVID-19, adusă recent în atenţia internaţională de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a fost identificată în cel puţin 27 de ţări, scrie Euronews. Tulpina este răspîndită mai ales în America de Sud, după ce a apărut iniţial în Peru, în luna august a anului trecut, transmite SafeNews.md cu referire la mediafax.ro.

De atunci, varianta Lambda a ajuns şi în Europa, unde lupta împotriva tulpinii Delta este în curs de desfăşurare.

Întrucît nu avem încă rezultate clare în urma studiilor, OMS avertizează că nu putem estima gradul de risc al acestei versiuni a COVID-19. Astfel, specialiştii în sănătate publică monitorizează răspîndirea şi evoluţia tulpinii Lambda, aceasta fiind catalogată drept „variantă de interes”.

Coronavirus. Varianta Lambda, dominantă în Peru

Varianta Lambda a fost identificată în aproape 82% din cazurile de coronavirus raportate în Peru în lunile mai şi iunie, potrivit Organizaţiei Pan-Americane a Sănătăţii (OPS).


Consilierul regional al OPS pentru boli virale emergente, Jairo Mendez, a declarat în data de 30 iunie că tulpina Lambda a fost detectată „sporadic” în opt ţări din America Latină şi Caraibe. De asemenea, Lambda reprezintă peste 31% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 în Chile, conform eşantioanelor analizate în mai şi iunie.

Mendez consideră că nu există încă dovezi clare care să ateste o transmisibilitate mai ridicată a virusului. „Este posibil să asistăm la o creştere a capacităţii de transmisie. Fenomenul nu este bine studiat şi documentat şi nu putem face o comparaţie între alte variante, cum ar fi Gamma şi Delta”, a precizat el.

Varianta Lambda a COVID-19 în Europa

Agenţia Naţională de Sănătate Publică din Marea Britanie a raportat recent mai multe cazuri de COVID-19 cu varianta Lambda şi a recunoscut că aceasta are „o potenţială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistenţă crescută la anticorpi neutralizanţi”.

Un studiu al Universităţii de Medicină Grossman, din New York, sugerează că vaccinurile anti-COVID-19 ar fi eficiente împotriva variantei Lambda. Rezultatele cercetării nu au fost confirmate de alţi specialişti pînă în acest moment.

OMS: Varianta Delta, dominantă pînă în august

Între timp, varianta Delta, depistată iniţial în India, este poate cea mai cunoscută din Europa. OMS a avertizat că aceasta va deveni dominantă pînă în luna august.

Se crede că mutaţiile variantei Delta a coronavirusului facilitează transmiterea mai rapidă, precum şi o mai mare rezistenţă a SARS-CoV-2 în organismul uman. Mai multe cercetări în acest sens sînt în curs de desfăşurare.

Potrivit experţilor, 70% din populaţia lumii trebuie vaccinată împotriva coronavirusului pentru a atinge pragul imunităţii globale. La sfîrşitul lunii iunie, aproximativ 10,4% din oameni fuseseră vaccinaţi împotriva COVID-19. În ţările slab dezvoltate, procentul este subunitar, de aproximativ 0,9%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?