În cъt timp este eliminat alcoolul din organism

10 ian. 2021,, 02:00   Sănătate
12489 0

Toţi şoferii trebuie să ştie: Specialiștii au explicat în cît timp iese alcoolul din sîngele uman în funcţie de alcoolul băut.

Alcoolul ajunge în corpului uman (ficat, rinichi, plămîni şi creier) în doar cîteva minute de la consumarea lui, datorită vitezei de circulaţie a sîngelui.

Ai observat că te ameţeşti mai uşor dacă bei pe stomacul gol? Ei bine, acest lucru este cauzat de faptul că, dacă nu ai mîncat, metabolismul tău este mult mai rapid şi, evident, alcoolul ajunge în sînge cu o viteză mai mare. În acest caz, valoarea maximă a alcoolemiei poate fi atinsă în doar jumătate de oră. Dacă ai mîncat înainte, metabolismul tău este mai lent, deci alcoolul va fi mai greu de eliminat.

Нарушения в организме от калкоголя

Pentru că accelerarea metabolismului nu este posibilă, cu cît o persoană consumă mai mult alcool, cu atît procesul de înlăturare a acestuia din organism va dura mai mult, scrie realitatea.net


În momentul în care ficatul are de procesat cantităţi mari de alcool, celelalte funcţii ale sale sînt încetinite, ba chiar întrerupte pentru o perioadă. Cînd celulele hepatice sînt forţate să detoxifice sîngele în mod constant, ele se deteriorează şi mor. Tocmai de aceea, consumul de alcool în cantităţi mari implică riscul de a suferi de hepatită alcoolică, ciroză hepatică sau steatoză alcoolică („ficatul gras").

În cazul persoanelor cu afecţiuni care îi încetinesc metabolismul (precum ciroză hepatică ori diabetul zaharat), eliminarea alcoolului tinde să fie mai greoaie. De asemenea, trebuie să ţii cont şi de faptul că alcoolul pe care organismul tău îl prelucrează cel mai uşor este cel care nu conţine chimicale sau adaosuri.

În cît timp iese alcoolul din sînge în funcţie de alcoolul băut

Greutatea este un factor important în acest proces, alcoolul avînd un impact mai mare asupra persoanelor cu greutate scăzută. În ceea ce priveşte sexul, află că femeile reţin pentru mai mult timp alcoolul, deoarece au mai puţină apă în organism decît bărbaţii. Şi vîrstă este un factor important, persoanelor de 20-30 de ani fiindu-le mai uşor să elimine alcoolul din corp.

Таблица выветривания алкоголя

Unui bărbat de 80 de kilograme care bea o bere (500 de ml, avînd 5% alcool) în jumătate de oră îi va lua de trei ori mai mult timp să elimine complet alcoolul din sînge.

În ceea ce priveşte vinul, 250 de ml consumaţi în jumătate de ora vor fi eliminaţi din organism în aproximativ 2 ore şi 15 minute. Dacă alcoolul a fost băut într-o ora, atunci eliminarea acestuia va dura puţin peste o ora şi jumătate.

La spirtoasele băute în jumătate de oră (50 de ml), bărbatul va trebui să aştepte o oră şi jumătate. Pentru o cantitate dublă, timpul este de 3 ore şi un sfert. Să nu uităm, cu cît băuturile sînt băute într-un interval mai mare de timp, cu atît alcoolul va ieşi din sînge mai repede.

O femeie de 60 de kilograme care bea o bere într-o oră are nevoie de aproximativ 2 ore şi 20 de minute pentru că alcoolemia ei să ajungă la 0.

Dacă vorbim însă de 250 de ml de vin cu 12% alcool, femeia va elimina complet această cantitate în aproximativ 3 ore şi 20 de minute. Acest lucru se întîmplă dacă vinul a fost băut în decurs de o oră. Însă, dacă vinul a fost băut foarte repede (să spunem în 20 de minute), atunci femeia va trebui să mai aştepte aproximativ 3 ore în plus.

În ceea ce priveşte 50 de ml de băuturi spirtoase cu 40% alcool, eliminarea acestuia din sînge va dura aproximativ 2 ore. Dacă vorbim de 100 ml, atunci timpul de aşteptare este de 4 ore şi 30 de minute. În ambele cazuri se presupune că spirtoasele au fost consumate în decurs de o ora.

Trebuie să mai ştii şi că nu toată cantitatea de alcool consumat ajunge la ficat. Între 2 şi 10% se elimina prin urină, transpiraţie, respiraţie, salivă sau lacrimi. De altfel, este indicat să fii cît mai activ în timpul savurării băuturii; dansează, socializează şi ajută la eliminarea alcoolului!

Organismul uman dizolvă în fiecare ora o cantitate de alcool egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Rinichii elimină aproximativ 5% din alcoolul consumat prin urină. Tocmai de aceea, cu cît bei mai multă apă după ce ai consumat alcool, cu atît acesta va ieşi mai repede din organism.

Motivul pentru care simţi ameţeli şi dureri de cap după ce ai băut este acela că rinichii nu ajută doar la înlăturarea alcoolului din organism, ci elimină şi o importantă cantitate de apă. Această cantitate este mai mare decît aceea pe care corpul tău o absoarbe şi astfel te dezhidratezi.

Recuperarea completă a organismului tău după consumarea unor cantităţi mari de alcool poate să dureze chiar şi mai mult de 48 de ore.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?