Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Fumul degajat de incendiile de vegetaţie poate răspândi boli infecţioase

27 dec. 2020,, 01:00   Sănătate
8104 0

Fumul degajat de incendiile de vegetaţie poate răspîndi boli infecţioase, potrivit unei cercetări publicate în revista Science, citată de BBC.

Oamenii de ştiinţă spun că microbii şi diverse specii de fungi pot supravieţui în număr mare în norii de fum. Autorii studiului cred că este posibil ca organisme din sol cunoscute că provoacă infecţii ar putea fi transferate în acest fel, transmite adevarul.ro.

Astfel, ei susţin că este urgent ca autorităţile sanitare să facă o monitorizare mai serioasă a fumului emanat de incendiile de vegetaţie. Timp de decenii, a fost presupus că în acest fum nu supravieţuiesc prea multe organisme. A mai fost estimat că dacă fumul reprezintă o ameninţare pentru sănătatea oamenilor este din cauza particulelor conţinute.

Este cunoscut că aceste particule microscopice de cenuşă sînt foarte iritante, cauzînd probleme respiratorii şi cardiovasculare. Centrul american pentru contolul bolilor (CDC) a precizat că pompierii sînt supuşi riscului de a dezvolta o infecţie cauzată de o specie de fungi care se transmite prin aer - coccidioidomycosis. Folosind noi tehnici de a capta microbii din fum, cercetătorii spun că au găsit peste 900 de tipuri diferite de bacterii şi aproximativ 100 de fungi unici.

„Diversitatea de microbi pe care am găsit-o pînă acum în cele cîteva studii pe care le-am făcut este impresionantă”, a spus dr. Leda Kobziar de la University of Idaho, care a condus analiza. „Aceşti taxoni (grupuri de organisme vii) nu au fost găsiţi în aerul fără fum în aceleaşi regiuni înainte de incendii, dovedind că prin combustie şi vîntul asociat microbii sînt trimişi în coloanele de fum”.


Cercetătorii sînt de părere că microbii sînt ataşaţi particulelor din fum. Chiar şi în cazul incendiilor de mare intensitate, oamenii de ştiinţă au găsit bacterii în abundenţă la 300 de metri deasupra focului. Peste 60% dintre acestea erau viabile. Ei cred că particulele pe care acestea călătoresc le protejează de radiaţiile ultraviolete, care le-ar putea ucide.

„Am găsit microbi despre care se ştie că provoacă probleme respiratorii, care pot cauza astm, de exemplu. Probabilitatea ca organisme din sol şi de pe plante cunoscute cauzatoare de infecţii este mare, dar este nevoie ca acest lucru să fie testat prin experimente”, a mai spus Kobziar.

Studiile anterioare asupra furtunilor şi uraganelor au arătat că aceşti agenţi patogeni pot călători pe distanţe foarte lungi, însă niciunul nu a arătat o astfel de deplasare în cazul bacteriilor din norii de fum.

„Cînd infecţiile sînt detectate la pacienţi, agenţii potenţial cauzatori sînt crezuţi că sînt endemici”, a adăugat Kobziar. „Pe de altă parte, fumul estompează liniile dintre regiuni. Este posibil ca multe cazuri de infecţii cauzate de agenţi patogeni nedeterminaţi să fie provocate de transportul microbilor prin fum din afara ariilor unde sînt endemici.

Este posibil ca fumul să fie veriga lipsă în explicaţia acestor modele de infecţie”. Ea a adăugat: „Acest lucru poate avea şi ramificaţii ecologice”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?