COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 581(+97)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6242(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2818
Puterea stiri: 6279
Coronavirus stiri: 7237

Fobiile din marile oraşe

25 mai. 01:30   Sănătate
1012 0

Peste zece milioane de persoane din lume suferă de diferite fobii, iar locuitorii din marile oraşe dublu faţă de cei din localităţi mici. La această concluzie au ajuns specialiştii de la fondul britanic de ocrotire a sănătăţii psihice Mind. Însă, potrivit specialiştilor, amploarea problemei poate fi mult mai mare, deoarece mulţi îşi ascund temerile, scrie ruvr.ru.

Aşa-numita fobie nu este o boală obişnuită, dată de natură drept mijloc de protecţie, ci este o teamă iraţională şi obsesivă. De exemplu, dacă suferă de claustrofobie, omul simte o frică puternică de fiecare dată cînd se află în lift sau orice alt spaţiu îngust. Totodată, omul conştientizează că nu îl ameninţă un pericol real, însă, din păcate, nu-şi poate înfrînge teama.

Potrivit experţilor, în ultimul timp, în lume apar tot mai multe tipuri de fobii. Unii se tem să treacă poduri, altora le este o frică imensă de organele de ordine etc. Însă în clasamentul fobiilor pe primele locuri se află de mulţi ani zborul cu avionul, spune psihologul Serghei Enikolopov.

„Sînt foarte mulţi oameni care beau la bordul avionului. Ei beau pentru că se tem de zbor, pentru a se linişti cumva. Aici se înregistrează şi o teamă de spaţiu închis, pentru că toate aceste mijloace de transport sînt destul de închise. Este important de menţionat că aceste temeri le depăşesc cu mult pe cele de care ar trebui să ne temem în realitate. Probabilitatea prăbuşirii unui avion este mult mai mică decît a unui accident rutier. Însă oamenii se tem mult mai mult de avioane decît de automobile”.

Este interesant că între 30% şi 50% dintre locuitorii Rusiei suferă de fobia vremii. Informaţiile privind „avertizările de furtună” se îmbină în minte cu reportajele TV despre uraganele devastatoare din SUA. Drept urmare, la oamenii influenţabili, astfel de catastrofe sînt proiectate în propriul viitor.


Iar nemţii, oricît ar suna de straniu, se tem de becurile economice. Şi de toate este vinovată o emisiune TV, în care s-a vorbit cîndva despre pericolele şi riscurile legate de folosirea lor.

Oamenii, care nu suferă de fobii, toate acestea pot să li se pară foarte stranii. Însă pentru cei cuprinşi de tot felul de temeri nu este deloc un capriciu, ci o boală care i-a încătuşat într-o frică mitică. Cum pot să se elibereze din acest cerc vicios şi să se simtă oameni liberi, l-am întrebat pe psihologul Mihail Kamelev.

„Dacă vorbim despre fobii destul de slab manifestate, atunci în marea majoritate a cazurilor trec singure. Însă cel mai bine este ca oamenii cu fobii să se adreseze unui psihoterapeut”.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽