Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Fără zahăr: informații și mituri despre diabet

17 feb. 23:30   Sănătate
1387 0

Pe tema diabetului circula o serie de mituri. Dar, din moment ce inamicul, cunoscut prin viclenia sa, trebuie cunoscut la față, haideți să aflăm metodele care pot îmblînzi boala periculoasă și, în același timp, să scăpăm de concepțiile populare greșite.

Mit: diabetul nu este atît de periculos

Realitate: nu există diabet "ușor"

Diabetul este o tulburare hormonală gravă care duce la complicații dacă ignorați simptomele bolii și nu aveți grijă de prevenire, fiind în grupul de risc. Oricare dintre tipurile de diabet poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții și durata acesteia.

Pentru a înțelege cît de grav este totul, să definim esența "bolii zahărului". Pentru buna funcționare, organismul trebuie să transforme glucoza absorbită din alimente în energie. De menținerea acestui proces vital este responsabil pancreasul, care produce insulină. Acest hormon reglează nivelul glucozei (zahărului) din sînge, ajutînd-o să ajungă în celule și să se transforme în energie.

Диагностируем и лечим диабет — Детская городская поликлиника №1


Diabetul este o boală cronică care apare atunci cînd pancreasul produce insuficientă insulină sau deloc sau cînd organismul nu o poate folosi eficient. Nivelul ridicat de zahăr din sînge sau în terminologia medicală — hiperglicemia, este urmat de leziuni grave ale organismului, în special a nervilor și vaselor sangvine, care în timp pot duce la insuficiență renală, atacuri de cord, depresie, pierderea parțială sau completă a vederii, accidente vasculare cerebrale și alte probleme majore.

Mit: Toate tipurile de diabet sînt la fel

Realitate: Există trei tipuri principale de diabet

Cele mai frecvente sînt diabetul de tip I și de tip II și diabetul gestațional. Alte forme sînt mult mai puțin frecvente. Fiecare tip are propria cauză și diferite metode de tratament.

Diabetul de tip I este o boală autoimună.

Adică, organismul decide brusc să direcționeze sistemul imunitar împotriva lui însuși, în acest caz distrugînd celulele pancreasului care produc insulină. Aproximativ unul din 20 de pacienți cu diabet zaharat este diagnosticat cu primul tip, iar acești oameni trebuie să primească o doză de insulină în fiecare zi, astfel încît organismul să continue să funcționeze normal. Diabetului zaharat de tip I îi revin 10% din toate cazurile de "boală a zahărului", iar acest indicator, din păcate, crește.

Diabetul de tip II apare atunci cînd pancreasul nu poate produce suficientă insulină sau organismul nu o poate folosi corect.

Занятия спортом при сахарном диабете: что нужно знать

Această formă a bolii poate fi controlată cu ajutorul dietei și exercițiilor fizice, medicamentelor sau, dacă este necesar, conform indicațiilor, a injecțiilor cu insulină. Diabetul de tip II reprezintă 85% din toate cazurile de diabet, iar această cifră continuă să crească. Din grupul de risc pentru diabetul de tip II fac parte persoanele cu obezitate și cele supraponderale. Genele, inclusiv cele etnice, joacă, de asemenea, un rol, care se reflectă în indicatorul de cazuri la populația Chinei, Asiei de Sud, Indiei și locuitorilor insulelor Pacificului.

Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii

Femeile care au primit un astfel de diagnostic întîmpină dificultăți în metabolismul insulinei, care, de regulă, revine la normal dacă se respectă recomandările medicului și după nașterea copilului. Vestea proastă este că cei care au avut diabet gestațional riscă să obțină ulterior diabet de tip 2 și, prin urmare, ar trebui să-și monitorizeze cu atenție dieta și să nu neglijeze activitatea fizică.

Mit: diabetul poate fi prevenit

Realitate: Nu toate tipurile de diabet pot fi prevenite

După cum s-a menționat mai sus, diabetul de tip I este o boală autoimună, ale cărei cauze sînt încă necunoscute. Din păcate, nu poate fi prevenit sau vindecat, dar există metode eficiente de terapie de susținere.

Вид сверху стетоскопа, органические овощи и фрукты и измерительная лента на деревянной поверхности, концепция здорового образа жизни Лицензионные фото и стоковые изображения

De asemenea, nu există o singură cauză a diabetului de tip II, dar medicii au documentat factori obiectivi de risc. Pentru cei care, datorită stilului lor de viață și în funcție de rezultatele testelor, demonstrează o apropiere periculoasă de boală, există un diagnostic proactiv — prediabet.

Medici dau un astfel de verdict atunci cînd nivelul zahărului din sînge este mai mare decît în mod normal, deși nu la fel de mult ca în cazul diabetului. Cu o diagnosticare la timp, toată lumea are șansa de a amîna diagnosticul de diabet de tip II, dînd dovadă grijă reală pentru sănătatea lor. Alimentația corectă, controlul propriei greutăți, fitness-ul regulat, renunțarea la fumat – sînt secretele de bază ale autoapărării.

Mit: numai persoanele obeze fac diabet

Realitate: Surplusul de greutate este un factor de risc, dar nu și motivul

Nu toate persoanele supraponderale au diagnosticul de "diabet de tip II", în timp ce această boală se poate dezvolta și la persoanele cu o figură perfectă fără grăsime. La rîndul său, greutatea corporală, lipsa exercițiilor fizice și orice influență anumitor obiceiurilor casnice nu influențează apariția diabetului de tip I.

Mit: diabetul de tip I este o boală a tinerilor, diabetul de tip 2 este un flagel al vîrstnicilor

Realitate: indicatorii de vîrstă își pierd influența asupra dezvoltării bolii

Pînă nu demult se credea că diabetul de tip I se dezvoltă înainte de vîrsta de 30 de ani, dar noile cercetări confirmă faptul că aproape jumătate din cazurile de boală se întîlnesc la cei de peste 30 de ani. Diabetul de tip II este de obicei diagnosticat la adulți cu vîrsta peste 45 de ani, dar este din ce în ce mai frecvent la grupele de vîrstă mai tinere, inclusiv la copii și adolescenți.

Mit: persoanele cu diabet ar trebui să uite de deserturi

Realitate: dulce în diabet se poate, principalul lucru este moderarea

Ленивая» шарлотка против диабета: Десерт улучшает пищеварение

Deoarece diabetul afectează nivelul de glucoză din sînge, iubitorii de soluții radicale exclud din meniu produse care conțin chiar indicii de zahăr. Cu toate acestea, în cazul consumării unei cantități moderate și respectării unei diete sănătoase, deserturile nu sînt contraindicate persoanelor cu diabet zaharat.

Mit: dacă nimeni din familie nu a avut facemdiabet, nu trebuie să ne facem griji

Realitate: istoricul familiei este doar unul dintre factorii de risc

În cazul diabetului de tip I, simptomele apar adesea brusc și pot pune viața în pericol, deci un diagnostic rapid este crucial. Odată cu dezvoltarea diabetului de tip II, organismul uneori nu dă semnale neobișnuite sau acestea sînt considerate ca fiind "legate de vîrstă" — respectiv, pînă la apariția semnelor evidente pot apărea complicații.

Несладкое детство: 40% детей с диабетом I типа могут стать тяжелыми инвалидами | Статьи | Известия

Simptomele comune care ar trebui să vă pună în gardă sînt: setea constantă și senzația de foame, nevoia frecventă de a urina, oboseala cronică și letargia, vindecarea lentă a rănilor și tăieturilor, urticărie, infecții ale pielii, vederea încețoșată, pierderea inexplicabilă în greutate (în tipul I) sau luarea treptat în greutate (în tipul II), fluctuații de dispoziție, dureri de cap, amețeli, crampe musculare la picioare.

Mit: numai persoanele cu diabet zaharat de tip I au nevoie de insulină

Realitate: 50% dintre diabeticii de tip II au nevoie de suport de insulină după 6-10 ani de boală

Într-adevăr, calitatea vieții persoanelor cu diabet zaharat de tip I depinde de terapia de substituție zilnică. Ei trebuie să-și verifice nivelul glicemiei de mai multe ori pe zi și să primească injecția cu insulină la timp. În cazul diabetului de tip II, ambuscada constă în faptul că această boală este progresivă.

Un pancreas slăbit pe parcursul anilor produce din ce în ce mai puțină insulină. În același timp, un stil de viață sănătos și administrarea sistematică a medicamentelor ajută la amînarea nevoii de a folosi injecții și la lipsa complicaților pentru o perioadă mai lungă.

4
2
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?