COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 363 110(+659)   TRATAȚI 348 276      DECESE 9141(+22)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3016

Efectele dăunătoare ale consumului de pepene roșu - cînd nu e bine să-l mănînci

22 aug. 20:00   Sănătate
2864 0

Cu toții știm ca pepenele roșu este sănătos, gustos și nu are cum să dăuneze sănătății. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa.

Nutriționistul Dan Merisca spune că cei care se îndoapă cu pepene roșu ar trebui să fie mai moderați, pentru că se pot trezi cu complicații medicale, avînd în vedere că indicele glicemic al pepenelui roșu este mare: 75.

Iată ce declara acesta:

"Pentru a înțelege, prin comparație cu alte alimente consumate zilnic, am ales două dintre cele mai frecvente: pîinea neagră are valoarea IG 65, iar pizza are IG 60. Asta pentru a înțelege și efectul nedorit asupra sănătății, mai ales cînd vorbim despre bolnavi diagnosticați cu diabet."

Ce este indicele glicemic?

În momentul consumării unui carbohidrat sistemul circulator absoarbe o cantitate de glucoză (numită și energie sau cantitate de zaharuri). Energia astfel furnizată organismului este măsurată de către Indicele Glicemic (IG) și reprezintă cantitatea de zaharuri absorbită de organism raportată la valoarea glicemică a glucozei (care este stabilită la 100).


Cînd nu e bine să consumi pepene roșu?

Sînt unele boli în care pepenele verde creează mari probleme. Așadar, nu consumați pepene roșu dacă suferiți de:

- diabet zaharat

- boli ale pancreasului

- anomalii ale sistemului urogenital

- adenom de prostată

- pielonefrită (inflamații ale rinichilor și pelvisului cauzate de infecții bacteriene)

- recuperare post-operatorie

- gastrită cronică

- ulcer gastric

- colită

- diaree

E adevărat ca pepenele poate fi si extrem de benefic, pentru că are multe substanțe nutritive și o sumedenie de vitamine (C, B, A), dar și potasiu, fosfor, calciu, magneziu, zinc, cupru și seleniu.

"Poate cel mai important element pe care îl conține este licopenul. Acesta previne bolile cardio-vasculare, scade riscul de infarct miocardic, reglează tensiunea arterială și este anticancerigen. Este important de menționat faptul că pepenele verde nu conține grăsimi. Trebuie atenție din partea celor ce țin anumite diete. În anumite situații creează probleme în obținerea unui abdomen plat daca e consumat în cantități mari, mai ales în perioada august-septembrie, cînd uneori indicele glicemic crește peste valoarea și așa ridicată”, mai spune nutriționistul.

In aceasta perioada, august-septembrie, pepenele își schimbă proprietățile nutritive, devenind uneori o sursă de intoxicare.

De aceea, în această perioadă sînt înregistrate multe cazuri în care copii, dar și adulții, ajung la urgență cu astfel de complicații.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X