X 

Dovedit științific: fumatul reduce intelectul

9 apr. 23:30   Sănătate
1573 1

Cu privire la pericolele fumatului se vorbește foarte mult. Ministerul Sănătăţii nu obosește să ne avertizeze. Cu toate acestea, viaţa este mult mai convingătoare. Fumatul slăbeşte memoria şi dezactivează celulele creierului. Oamenii de ştiinţă au confirmat o relaţie directă între numărul de ţigări fumate pe zi şi dezvoltarea intelectuală.

Cercetatorii de la Centrul Medical, Tel Hashomer dovedit că nivelul de IQ scade direct proporţional cu vechimea fumătorului şi numărul de ţigări fumate pe zi. Oamenii de știință au testat mai mult de 20 de mii de tineri, dintre care 28% fumează cel puţin o ţigară pe zi, 3% au întrerupt fumatul şi 67% nu fumează.
Coeficientul de inteligență printre fumători a fost cu 7,5 procente mai mic decît la nefumători. În plus, cu cît mai multe ţigări fuma o persoană pe zi, cu atît mai mic era nivelul de IQ.

La nefumători nivelul mediu de IQ a fost de 101 puncte; la cei care fumau o țigară pe zi – 98 puncte; mai mult de cinci - 94.9 puncte; cei care fumează un pachet pe zi - 90 de puncte.

În multe țări între timp, a continuat înăsprirea reglementărilor în industria tutunului. Intră în vigoare noi reglementări tehnice, prin care va fi dezvoltat un nou tip de pachete de ţigări. Nu mai puţin de 30% din partea din faţă va fi ocupată de inscripția "Fumatul ucide", pe verso vor fi plasate apeluri de genul „Fumatul duce la cancer pulmonary”, „Fumatul provoacă avorturi”. În total au fost stabilite 12 sloganuri înfricoşătoare.

O altă inovaţie majoră - înăsprirea cerinţelor privind conţinutul de gudron și nicotină din țigări.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?