X 
Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

Dieta cu care vei cuceri lumea. Ce mîncau spartanii?

9 iun. 04:30   Sănătate
1903 0

Sparta a fost capitala antică a districtului Laconia din sud-estul peninsulei Peloponez, sud-vestul Greciei, spațiu vestit pentru duritatea războinicilor.

Alături de regiunile înconjurătoare forma unitatea regională a Greciei de astăzi, potrivit Britannica.

Spartanii erau caracterizați prin disciplină și austeritate, calități care erau prezente chiar și atunci cînd venea vorba de obiceiurile alimentare. Cel mai adesea nu-și permiteau să se răsfețe cu mîncăruri alese, lăcomia fiind ținută sub control, iar obezitatea era repudiată.

Dieta spartanilor antici era constituită în așa fel încît să ofere cît mai multă energie și putere cu putință, fără a afecta stomacul sau digestia. Alimentele de bază ale regimului acestora conțineau elemente care contribuiau direct la menținerea unei sănătăți optime.

Măslinele ocupau un loc important în dieta spartanilor


În Grecia Antică, măslinul ocupa un loc important, atît în dieta cetățenilor, cît și în economia orașelor. Măslina era o sursă de acizi grași, oferind corpului fibrele și mineralele de care avea nevoie, dar și vitamina E, care este un antioxidant natural.

Despre această vitamină se mai credea că are proprietatea de a încetini moartea celulară și osteoporoza, precizează Greece High Definition.

Orzul, baza alimentară pentru dietele spartanilor antici

Orzul era baza alimentară pentru dietele spartanilor antici, fiind din belșug în acele zone. Spartanii păreau să cunoască importanța pe care o au carbohidrații drept sursă principală de energie pentru corp.

Spre deosebire de grîu, orzul conținea mai multe feluri de fibre, avînd multiple efecte benefice asociate cu reglarea glucozei din sînge sau a colesterolului.

Brînza, un aliment foarte important în Grecia Antică

Brînza era de asemenea un aliment foarte important în Grecia Antică, însoțind felul principal. Aceasta este o sursă consistentă de proteine și calciu.

Studiile recente au arătat și faptul că este o sursă bogată de acid linoleic conjugat. Despre acest acid se crede că ar avea proprietăți anti-cancerigene, anti-obezitate, dar și de susținere a masei musculare.

Brînza crește secreția de salivă, care la rîndul ei reduce apariția cariilor – cauzînd aciditate și curăță zaharurile bucale. Mai mult decît atît, calciul și fosforul sînt elemente care contribuie la întărirea smalțului.

Smochinele, o sursă excepțională de fibre și antioxidanți

Acestea au o legătură directă cu Grecia. Sunt o sursă excepțională de fibre și mai bogate în antioxidanți decît multe alte fructe.

Unele cercetări ale Universității Rutgers au arătat că smochinele ar fi o sursă bună de Omega-3 și fitosteroli. Aceștia din urmă contribuie la reducerea colesterolului.

Mai mult, smochinele sînt o sursă de proteine, fier și calciu.

Melas Zomos, un preparat special al spartanilor

Un preparat special care le era oferit spartanilor. Era un fel de supă cu un gust nu tocmai bun. În general, găteau carnea de porc cu sînge și sare și consumau preparatul cu pîine de orz. Se credea că acest preparat crește nivelul de forță al corpului, lucru care cel mai probabil era adevărat.

Înainte de toate, porcul este o excelentă sursă de proteine cu o valoare biologică crescută, adică conține toți aminoacizii esențiali, dar este și una dintre cele mai bune surse se vitamina B. Această vitamină are un rol esențial în eliberarea energiei pe care o poartă hidrații de carbon.

La acestea se mai adaugă zinc și fier, combinația aceasta fiind benefică pentru un stil de viață atît de activ pe cît aveau spartanii.

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?