X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

De ce venele sînt albastre dacă sîngele este roșu

15 mai. 01:30   Sănătate
2643 0

Sîngele este întotdeauna roşu, totuşi venele par să fie albastre, atunci cînd sînt privite prin piele. Cu cît venele sînt mai adînci şi pielea este mai palidă, culoarea albastră pare să fie mai puternică.

Din acest motiv, încă din perioada medievală, nobilimea spaniolă şi, mai tîrziu, întreaga aristocraţie europeană spunea că ar avea "sînge albastru" (n.r. sangre azul, în spaniolă). Venele lor, care se observau uşor prin pielea palidă, îi deosebeau de categoriile mai sărace, ai căror membri munceau în aer liber, sub razele soarelui şi se bronzau. Spaniolii se bazau pe venele uşor vizibile pentru a-şi demonstra originea curată, care nu a suferit amestecuri de sînge, mai ales cu sînge maur.

Nuanţa albastră a venelor nu se datorează însă nici originii nobiliare şi nici timpului petrecut în casă, departe de razele soarelui, ci este, mai degrabă, unui fenomen optic. Atunci cînd lumina trece prin ţesutul uman, întîlneşte celule şi alte structuri, care fie o absorb, fie o reflectă, relatează Business Insider.

14
9
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?