Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

De ce trebuie să schimbi periuța de dinți dacă ai avut COVID

11 ian. 2022,, 16:30   Sănătate
3012 0

Periuța de dinți trebuie schimbată dacă ai trecut recent printr-o răceală, gripă sau COVID, avertizează medicii. Odată scăpați de astfel de viroze, persoanele care continuă să folosească aceeași periuță riscă să se reinfecteze. Iar acest lucru este valabil și pentru dispozitivul de curățare a limbii.

„La maximum 20 de zile de la apariția simptomelor de COVID, gripă sau răceală trebuie să schimbăm periuța de dinți cu alta nouă, chiar dacă ne-am recuperat. În caz contrar, virusurile și bacteriile de pe suprafața periuței de dinți ne pot expune reinfectării”, spune medicul stomatolog Bhumika Madan.

Mai mult, specialiștii recomandă să folosim o apă de gură pe bază de clorhexidină sau apă sărată pentru clătirea gurii, pentru a reduce acumularea de microorganisme la nivelul cavității orale.

De asemenea, este foarte important să nu ținem periuța de dinți laolaltă cu ale celorlalți membri ai familiei dacă avem o infecție respiratorie, deoarece există risc crescut de transmitere a microbilor.

Infecțiile respiratorii, printre care se numără și COVID-19, se transmit prin picăturile de salivă și particule nazale contaminate cu virusul SARS-CoV-2.


Se recomandă schimbarea periuței de dinți și în cazul recuperării după o infecție cu streptococ, o bacterie care poate persista pe suprafața acesteia, cauzînd reinfectarea.

Persoanele cu afecțiuni gingivale și cele care suferă de boli cronice ar trebui, de asemenea, să își schimbe periuța de dinți la fiecare 6 săptămîni. Asta, deoarece sînt mai susceptibile la infecții cauzate de agenții patogeni prezenți pe suprafața periuței de dinți.

Un alt avertisment al medicilor vizează recipientul de plastic folosit uneori pentru depozitarea periuței de dinți.

Ei spun că nu este indicat să ținem periuța într-un astfel de suport, mai ales dacă este umedă, deoarece astfel se creează condițiile perfecte de umiditate pentru dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor.

În schimb, periuța de dinți trebuie clătită foarte bine cu apă călduță după utilizare și lăsată la aer să se usuce, în poziție verticală, dar nu în apropierea vasului de toaletă, o altă sursă majoră de microbi.

Nu în ultimul rînd, specialiștii reamintesc să nu folosim niciodată periuța de dinți a altei persoane, nici măcar dacă este vorba despre partenerul de viață, deoarece astfel se pot răspîndi infecțiile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?