Criza energetică stiri: 768
Preşedintele stiri: 3228
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 288

De ce stresul provoacă încărunţirea părului

24 iun. 02:30   Sănătate
851

Oamenii de știință spun că este posibil să fi descoperit de ce stresul provoacă încărunțirea părului dar și o posibilă modalitate de a stopa acest proces fără să apelăm la produse de vopsire.

În testele efectuate la șoareci, celulele stem care controlează culoarea pielii și a părului au fost afectate de stresul cauzat de durerile intense. Cercetătorii americani și brazilieni au declarat că această cale ar merita să fie analizată în continuare pentru a dezvolta un medicament care împiedică încărunțirea părului.

Părul unei persoane începe să încărunțească în jurul vîrstei de 30 de ani. Dar momentul în care părinții săi au început să încărunțească oferă cele mai multe indicii în acest sens. Deși în mare parte cauzele sînt procesul natural de îmbătrînire și gene, stresul poate juca, de asemenea, un rol important.

Autorii studiului, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Nature, au descoperit că efectele erau legate de celulele stem ale melanocitelor, celulele care produc melanină și sînt responsabile de culoarea părului și a pielii.

„Daunele sînt permanente", spun oamenii de știință. Durerea a declanșat eliberarea de adrenalină și cortizol, făcînd inima să bată mai repede și să crească tensiunea arterială, afectînd sistemul nervos și provocînd stres acut. Acest proces a accelerat apoi epuizarea celulelor stem care produc melanina în foliculii de păr. „După doar cîteva zile, toate celulele stem responsabile cu regenerarea pigmentului s-au pierdut", au adăugat experții. Într-un alt experiment, cercetătorii au descoperit că ar putea bloca schimbările, oferind subiecților un antihipertensiv, care tratează tensiunea arterială ridicată.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав