COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 604 909   INFECTAȚI 259 202(+154)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6255(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2827
Puterea stiri: 6435
Coronavirus stiri: 7307

De ce este periculos să consumi prea multă sare

9 mai. 00:00   Sănătate
1193 0

Majoritatea persoanelor cunosc faptul că un consum ridicat de sare poate cauza anumite dezechilibre la nivelul organismului, cauzînd declanșarea anumitor afecțiuni. Consumul excesiv de sare poate duce

la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, accidentului vascular cerebral și, de asmenea, este asociată cu colesterol mărit, edem și afecțiuni ale rinichilor.

Pentru e evita multiplele riscuri este important să știi cum îți dai seama că ai un aport prea mare de sare. Setea excesiva este un prim simptom care trebuie sa te alarmeze. Daca ai prea multa sare in organism, acesta va solicita apa pentru a dizolva sodiul in exces. Balonarea este un alt simptom care poate traduce un exces de sare in corp. De asemenea, un alt semnal de alarma sînt arsurile la urinare dar si petele albe care raman pe suprafata pielii in urma apasarii sau strangerii.

De ce nu este bine să mănînci prea multă sare?

Un nou studiu atestă că excesul de sare poate dăuna în mod substanțial imunității, lăsînd organismul vulnerabil în fața agenților patogeni.


Potrivit Digi24, studiul, publicat în revista Circulation, completează niște cercetări din 2015 care au constatat că o cantităte mare de sare ajunsă în sînge afectează modul în care un anumit tip de celule albe reacționează atunci cînd detectează o celulă nesănătoasă. Însă atunci oamenii de știință „încă nu știau ce se întîmplă în celule”, a spus dr. Sabrina Geisberger de la Berlin Institute for Medical Systems.

În cadrul ultimului studiu, echipa a examinat „metabolismul celulelor imune care au fost expuse la concentrații mari de sare”, potrivit unui comunicat. De data aceasta, au observat cum sarea influențează imunitatea prin perturbarea lanțului respirator, ceea ce determină celulele să producă mai puțin ATP (adenozin trifosfat) și mai puțin oxigen. ATP este un „combustibil universal care alimentează toate celulele”, furnizînd energie pentru musculară și reglarea metabolică.

Profesorul Markus Kleinewietfeld, de la Universitatea Hasselt, a spus: „Desigur, primul lucru la care te gîndești este riscul cardiovascular. Dar mai multe studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune într-o varietate de moduri. Dacă un astfel de mecanism celular important este întrerupt pentru o perioadă lungă de timp, acesta ar putea avea un impact negativ și ar putea conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sînge sau articulații, sau la boli autoimune.”

Conform acestui studiu, experții în nutriție le recomandă adulților să își limiteze aportul zilnic la maximum cinci sau șase grame de sare, luînd-o în calcul și pe cea „ascunsă” în alimentele procesate.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽