X 
Arşiţa stiri: 171
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

De ce e bine să o consumi zilnic salata verde

26 mai. 05:00   Sănătate
2496 0

Dacă e primăvară, e salată verde! Proaspătă, viu colorată, crocantă, de parcă „ai muşca” o gură de aer de munte, atît de bună e salata tînără de primăvară!

Dar nu ne limităm azi la gustul acestei plante, ci detaliem şi beneficiile nemaipomenite pe care le are asupra sănătăţii noastre.

Desigur, amintim şi de părţile ei negative, care sînt, totuşi, puţine la număr, transmite albasat.md.

Bogată în apă, vitamine, minerale şi fibre, salata verde ar trebui să fie de nelipsit pe mesele noastre, în fiecare zi de primăvară, dar nu numai. Acum e sezonul ei, e adevărat, şi e mult mai gustoasă, dar, din fericire, o găsim pe tot parcursul anului în magazine şi tare păcat ar fi să o ocolim.

Ţineţi cont însă că salata cea mai bogată în nutrienţi este cea care nu are frunze pătate, veştejite sau fleşcăite. Aşa că aruncaţi un ochi critic înainte să o puneţi în coşul de cumpărături!


Salata verde: proprietăţi nutriţionale

Salata verde are foarte puţine calorii, dar este bogată în vitamina A şi betacaroten, vitaminele K şi C, minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu şi zinc, dar nu numai.
Iată care sînt valorile nutriţionale pentru 100 de grame de salată verde:

 • 15 calorii
 • 194 mg potasiu
 • 50 mg calciu
 • 20 mg magneziu
 • 30 mg fosfor
 • 28 mg sodiu
 • 100 mcg acid folic
 • 160 mcg vitamina K
 • 10 mg vitamina C
 • 210 mcg vitamina A
 • Ce beneficii are salata verde

Salata verde este ideală în curele de slăbire deoarece are foarte puţine calorii, dar şi ca parte a unui regim alimentar sănătos, deoarece conţine substanţe nutritive importante pentru buna funcţionare a organismului. Iată cîteva dintre beneficiile salatei verzi:

Previne oxidarea celulară

Consumul frecvent de salată verde ajută la aportul de antioxidanţi atît de necesari organismului. Mai multe studii au arătat că antioxidanţii pot juca un rol important în prevenirea unor boli precum cataracta, Parkinson, Alzheimer sau afecţiunile inimii. De asemenea, antioxidanţii susţin sistemul imunitar şi reduc riscul de infecţii virale.

Ajută la menţinerea sănătăţii inimii

Nivelul crescut de potasiu din salata verde ajută la echilibrarea tensiunii arteriale şi previne instalarea bolilor cardiovasculare. În plus, vitaminele A şi C ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din sînge şi previn formarea plăcilor de aterom pe vasele de sînge. Acidul folic, la rîndul lui, reduce riscul de apariţie sau agravare a afecţiunilor cardiovasculare.

Previne afecţiunile ochilor şi reduce inflamaţiile din corp

Vitamina A din salata verde poate reduce riscul de afecţiuni oculare degenerative, precum cataracta sau glaucomul. Totodată, salata verde are proprietăţi antiinflamatoare şi ajută la ameliorarea multor afecţiuni autoimune.

Ajută somnul şi previne anxietatea

Compuşii din salata verde au proprietăţi relaxante şi pot induce somnul, dar fără efecte adverse, aşa cum este cazul somniferelor. De asemenea, consumul de salată verde poate ţine sub control stările anxioase şi alte tulburări de natură psihică, inclusiv depresia.

Accelerează metabolismul şi ajută la eliminarea toxinelor

Datorită fierului, magneziului şi potasiului pe care le conţine, salata verde sprijină procesul de metabolizare a alimentelor şi contribuie astfel la scăderea în greutate. Mineralele din salată ajută, de asemenea, la menţinerea echilibrului electrolitic şi favorizează eliminarea toxinelor din organism.

Salata verde: contraindicaţii şi posibile reacţii adverse

Salata verde este adesea stropită cu pesticide, aşa că este indicat să o cumpăraţi doar din surse bio. Astfel de pesticide pot cauza uneori reacţii alergice.

De asemenea, salata verde poate fi contaminată cu bacterii precum Salmonella sau Escherichia coli, care pot provoca tulburări digestive. Din acest motiv, este recomandat să spălaţi foarte bine frunzele de salată sub jet de apă rece înainte să le consumaţi.

21
4
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав