Miezul nucilor este o adevărată comoară pentru organism. Un singur miez conține apă 3%, grăsimi 52,0-77%, substanțe proteice 12-25% – acestea fiind din grupa globulinelor, ca la lapte și ouă. Nucile conțin și săruri minerale, fiind extrem de bogate în cupru și zinc, conțin provitamina A, complexul B – B1, B2 și biotină, vitaminele C, E, F și P, iar valoarea medie este de 700 kilocalorii la 100 de grame. Astfel, ele pot fi introduse cu ușurință în orice cură, mai ales că sînt sănătoase și sățioase.
Avînd un aport mare de vitamina E, nucile contribuie la scăderea masivă a conținutului de colesterol din sînge. Miezul de nucă este recomandat de nutriționiști inclusiv persoanelor care suferă de diabet. Nucile întrec chiar și carnea, deoarece sînt bogate în grăsimi și proteine, fiind printre cele mai vitalizante și nutritive alimente pentru organism, mai ales în sezonul rece.
Miezul nucilor conține o serie de antioxidanți care reglează colesterolul, dar și tensiunea arterială. Astfel, consumul periodic de nuci ajută la întărirea vaselor de sînge și previne deteriorarea lor. Astfel, nucile ajută la reducerea riscului de atac de cord.
Datorita conținutului bogat în cupru, nucile ajută la tratarea anemiei, dar sînt bune și pentru reumatism si artroze, tuberculoză și alte boli. Ele sînt bogate în acizi grași Omega-3, antioxidanți și fitosterol – fiind un bun luptător împotriva cancerului mamar.
Un studiu recent făcut pe nuci a scos la iveală că un consum zilnic de nuci aduce beneficii pacienților diagnosticați cu diabet de tip II, deoarece țin sub control nivelul de insulină.
Nucile sînt un adevărat stimulent pentru memorie și pentru sănătatea creierului. Încă din perioada Evului Mediu, nucile erau renumite pentru rolul lor în situația bolilor mintale. Și astăzi, medicina modernă a dovedit că nucile sînt un adevărat stimulent al memoriei și sînt recomandate persoanelor care depun un efort intelectual mai mare.
Adăuga comentariu