AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 892
Criza energetică stiri: 725
Preşedintele stiri: 3204

De ce cred cercetătorii că ne așteaptă o „epidemie” de miopie

25 ian. 23:30   Sănătate
2083 0

Oamenii de știință avertizează cu privire la o posibilă viitoare „epidemie” de miopie după ce au observat creșteri abrupte ale debutului afecțiunii la adulții din generația baby boomers.

Conform datelor colectate de la 107.442 de participanți la programul extins Biobank din Marea Britanie, oamenii născuți la sfîrșitul anilor 1960 au cu 10% mai multe șanse de a fi miopi decît cei născuți cu trei decenii mai devreme.

Cea mai mare creștere a fost la indivizii care au experimentat modificări ale vederii mai tîrziu în viață, deși printre cei cu miopie juvenilă, numărul cazurilor severe s-a dublat în aceeași perioadă, notează ScienceAlert.

Se crede că afecțiunea este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu, inclusiv creșterea timpului pe care persoanele îl petrec folosind ecrane, deși studiul găsește, de asemenea, dovezi că acestea sînt tendințe care pot fi schimbate cu inițiativele potrivite de sănătate publică.

Miopia poate fi cauzată de folosirea ecranelor


„Acum este o preocupare presantă de sănătate publică la nivel internațional, cu o „epidemie” de miopie caracterizată printr-o prevalență crescută însoțită de o schimbare a distribuției întregii populații către o vîrstă mai tînără la debut și o severitate mai mare”, explică cercetătorii.

Cea mai veche cohortă acoperită de studiul Biobank a fost formată din persoanele născute între 1939 și 1944: aici 12,6% au dezvoltat miopie în copilărie și 7,4% au dezvoltat-o mai tîrziu în viață. Pentru cea mai tînără cohortă, născută între 1965 și 1970, aceste cifre au crescut la 15,6%, respectiv 13,6%.

În general, proporția celor cu miopie în cohortele cele mai în vîrstă și cele mai tinere a crescut de la 20% la 29,2%, deși majoritatea cazurilor suplimentare de adulți au fost ușoare. Deși asta nu spune toată povestea, cel mai mare procent, 30,9%, a fost înregistrat pentru cei născuți între 1955 și 1959, ceea ce arată o tendință îngrijorătoare.

Un risc mai mare de miopie observat în cazul celor care-și continuă studiile după 18 ani

Analizînd datele și mai în detaliu, cercetătorii sugerează mai multe motive pentru creștere: schimbări în alimentația din copilărie, creșterea utilizării ecranelor digitale și schimbări în metodele de predare (mai multe teme și mai puțin timp petrecut în aer liber, de exemplu).

O creștere a numărului de persoane care continuă să învețe după vîrsta de 18 ani ar putea fi, de asemenea, un factor, potrivit cercetării. Această asociere între studiile superioare (mai mulți ani petrecuți citind, revizuind și susținînd examene) și un risc mai mare de miopie a fost observat în mai multe studii anterioare.

„A existat o schimbare de-a lungul timpului în proporția copiilor care optează pentru a rămîne în învățămîntul superior și în continuare și, în paralel, s-au schimbat metodele de predare, utilizarea pe scară largă a televizorului și, mai recent, utilizarea pe scară largă a dispozitivelor electronice cu ecran și extinderea unor astfel de activități în timpul liber”, scriu cercetătorii.

Această epidemie de miopie poate fi inversată

După cum au arătat alte studii din întreaga lume, miopia devine o problemă pentru mai multe persoane mai devreme în viață, în timp ce, în același timp, o proporție mai mare dintre persoanele care dezvoltă miopie dezvoltă cazuri mai severe ale acesteia.

Totuși, dovezile prezentate aici pentru o stagnare a frecvenței miopiei la persoanele născute între 1955 și 1970 susțin ideea că aceste tendințe pot fi stabilizate sau chiar inversate, potrivit cercetătorilor.

Pentru ca acest lucru să se întîmple, vor fi necesare investigații suplimentare asupra modului în care diferitele influențe au un rol în riscul de apariție al miopiei și asupra modului în care procentajele apărute la copiii (cel mai probabil determinate de genetică) diferă de cele ale adulților (cel mai probabil influențate de factorii de mediu).

„Este necesară o economie mixtă a cercetării pentru a ne îmbunătăți înțelegerea factorilor de risc modificabili pe parcursul vieții și a modului de abordare a acestora”, concluzionează cercetătorii.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав