Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum influenţează mîncarea inteligenţa copiilor

11 iun. 2023,, 02:30   Sănătate
2405 1

Bebeluşii hrăniţi cu mîncare nesănătoasă riscă să aibă IQ-ul mai mic, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Adelaide, publicat în Jurnalul European de Epidemiologie.

Alimentele consumate de copii între şase luni şi doi ani îşi pun amprenta asupra coeficientului de inteligenţă. Diferenţa dintre cei care consumă dulciuri şi cei care se hrănesc sănătos se observă abia în jurul vîrstei de opt ani, atunci cînd sînt înscrişi la şcoală.

“Deşi diferenţa nu este una imensă, studiul evidenţiază că o dietă sănătoasă în primii doi ani de viaţă influenţează coeficientul de inteligenţă de la vîrsta de opt ani. Ceea ce trebuie luat în calcul este efectul pe termen lung al unei alimentaţii nesănătoase în perioada copilăriei”, a avertizat dr. Lisa Smithers, coordonatoarea studiului.

Specialiştii au monitorizat 7.000 de copii pe parcursul a mai mulţi ani, analizînd alimentaţia pe care o aveau la şase luni, la 15 luni şi la doi ani. Cînd cei mici au ajuns la vîrsta de opt ani, le-a fost măsurat IQ-ul pentru a vedea dacă există vreo legătură între proastele obiceiuri alimentare ale acestora şi valoarea coeficientului de inteligenţă.

Rezultatele au scos la iveală că subiecţii care au fost alăptaţi de mici şi cărora li s-a impus o dietă echilibrată atît la 15 luni, cît şi la 24 de luni, compusă din fructe, legume sau brînză, au ajuns să aibă IQ-ul cu pînă la două puncte mai mare la opt ani, atunci cînd au fost înscrişi la şcoală.


Copiii care au avut o alimentaţie compusă din biscuiţi, ciocolată, dulciuri, sucuri şi chipsuri încă din primii doi ani de viaţă au obţinut rezultate mai proaste la testele de inteligenţă.

Cercetătorii susţin că nici semipreparatele pentru bebeluşi care se găsesc în comerţ nu sînt bune pentru dezvoltarea inteligenţei celor mici.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?