COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 604 909   INFECTAȚI 259 202(+154)   TRATAȚI 251 850     DECESE 6255(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2827
Puterea stiri: 6435
Coronavirus stiri: 7307

Combinarea vaccinurilor anti-COVID-19 creşte frecvenţa simptomelor uşoare pînă la moderate (studiu)

14 mai. 21:30   Sănătate
1393 1

Combinarea vaccinurilor împotriva COVID-19 a crescut frecvenţa simptomelor uşoare pînă la moderate la cei care au primit seruri diferite la prima şi a doua doză, arată date preliminare ale unui studiu britanic, relatează dpa joi.

Studiul Com-Cov a fost lansat în februarie pentru a analiza alternarea dozelor vaccinurilor produse de Oxford/AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech, cu oricare ser administrat ca prima doză, iar celălalt ca cea de-a doua doză.

Cercetătorii au afirmat că, atunci cînd sînt administrate la un interval de patru săptămîni, ambele variante de vaccinare, Pfizer/BioNTech urmat de Oxford/AstraZeneca, şi Oxford/AstraZeneca urmat de Pfizer/BioNTech, au provocat mai multe reacţii frecvente după a doua doză decît varianta standard a administrării de două doze din acelaşi vaccin.

Reacţiile au inclus simptome precum frisoane, oboseală, dureri de cap şi stare febrilă şi au fost de scurtă durată, potrivit unei evaluări preliminare publicate în The Lancet.

Orice reacţie adversă a fost de scurtă durată şi nu au existat alte îngrijorări cu privire la siguranţa vaccinurilor, au afirmat cercetătorii.

Studiul raportează constatări de reactogenitate, modul în care oamenii se simt după vaccin, şi nu constatări de imunogenitate, adică în ce măsură dozele combinate induc un răspuns imun.

"Deşi aceasta este o parte secundară a ceea ce încercăm să arătăm prin aceste studii, este important să informăm oamenii în legătură cu aceste date, în special pe măsură ce planificările de doze mixte sînt luate în considerare în mai multe ţări", a declarat principalul autor al studiului, Matthew Snape, profesor asociat în pediatrie şi vaccinologie la Universitatea Oxford.

"Rezultatele acestui studiu sugerează că administrarea de doze mixte ar putea conduce la o creştere a numărului absenţelor la locul de muncă a doua zi după imunizare şi acest lucru este important de luat în considerare atunci cînd planificaţi imunizarea angajaţilor în domeniul sănătăţii", a mai spus el.

Cercetătorii au precizat că, avînd în vedere că studiul a fost realizat în rîndul unor voluntari cu vîrsta peste 50 de ani şi peste, există posibilitatea ca astfel de reacţii să fie mai răspîndite la persoane mai tinere.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽