Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 582
Preşedintele stiri: 3738

Cîteva sfaturi pentru o dantură sănătoasă

8 iul. 03:30   Sănătate
1348 0

Fie că vrem, fie că nu, în interes de serviciu sau în interes personal, interacționăm zilnic cu alți oameni: cu vecinii de bloc, cu vînzătoarea de la pîine, cu membrii familiei, cu prietenii sau colegii de serviciu.

Deși nu aspectul fizic ne definește ca oameni, acesta ne poate ajuta să avem încredere în noi sau, dimpotrivă, să ne reducă nivelul de stimă de sine. Comunici cu cei din jur mai ales prin intermediul feței: prin vorbe, priviri, mimică. De aceea, este imposibil să te ascunzi atunci cînd ai probleme cu dinții. În acest caz, problemele de sănătate se transpun și în probleme estetice.

Pentru a nu fi pusă în situația de a te feri să zîmbești, este bine să iei în calcul cîteva recomandări pentru a-ți menține dantura sănătoasă și frumoasă.

1.Vizitează periodic medicul stomatolog

Nu trebuie să ajungi la medic doar cînd durerea de dinți devine insuportabilă sau după ce dantura ta și-a pierdut în totalitate culoarea naturală, pentru că s-ar putea ca atunci să fie prea tîrziu. O vizită periodică la medicul stomatolog, de exemplu, o dată la șase luni, te poate scuti de complicații ulterioare, deoarece le vei putea preveni. De asemenea, în urma controlului stomatologic, vei afla dacă ai vreo infecție încă nedepistată, vreun început de carie sau orice altă problemă și o vei putea trata la timp, înainte ca situația să se agraveze. Poți profita de această vizită pentru a cere sfaturi și recomandări medicului, întrucît este persoana cea mai în măsură să îți ofere informații sigure pentru sănătatea ta și a danturii tale. Astfel, te vei putea bucura de niște dinți sănătoși, care să te facă să fii mereu cu zîmbetul pe buze.


2. Evită anumite alimente și consumă produse la temperatură moderată

Alimentele care afectează cel mai mult dinții sînt cele acide: dulciuri, citrice, băuturi carbogazoase etc. Acestea, prin descompunere, produc acizi care distrug calciul din smalț și favorizează formarea cariilor. Nici vinul și cafeaua nu trebuie consumate în exces deoarece afectează culoarea dinților. Și De asemenea, nicotina din țigări este una din substanțele cunoscute pentru că duce la îngălbenirea lor, pentru că se depune pe dinți; în plus, poate provoca apariția cariilor, motiv pentru care dantura este afectată și de fumat. Trebuie să ai grijă și la temperatura alimentelor pe care le consumi. De preferat este să nu consumi produse foarte reci sau fierbinți, ci la o temperatură moderată. În caz contrar, extremele afectează smalțul dinților, iar efectul imediat resimțit este durerea. Mai ales persoanele care suferă de sensibilitate dentară simt acest efect, deoarece stratul de smalț care le acoperă dinții nu este suficient de gros pentru a-i proteja. Consumarea alimentelor la o temperatură moderată te va scuti de dureri de dinți și de scăderea rezistenței acestora pe viitor.

3. Spală-te pe dinți după fiecare masă și schimbă-ți periodic periuța

Este destul de greu să te poți spăla pe dinți de fiecare dată după ce mănînci pentru că uneori iei masa în oraș, alteori la serviciu. O idee bună este să ai mereu la tine o periuță de dinți și un tub mic de pastă, dar dacă ți se pare foarte complicat, măcar dimineața și seara este obligatoriu să faci asta, pentru a îndepărta resturile de mîncare care îți vor afecta, în timp, dinții. Asociația Dentară Americană recomandă, în general, înlocuirea periuței de dinți la aproximativ trei-patru luni, atunci cînd aceasta prezintă semne de uzură. Dar sînt și cazuri cînd este bine ca periuța să fie schimbată mai repede: dacă, de exemplu, ai fost răcită, pentru că germenii care ți-au provocat îmbolnăvirea vor rămîne pe ea. Înlocuind-o, eviți să continui să te expui acestora și să te îmbolnăvești din nou. De asemenea, periuțele de dinți ale copiilor este bine să fie schimbate mai des decît cele ale adulților, pentru că ei au dinții mai sensibili și mai predispuși la probleme dentare.

5
3
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?