X 
Coronavirus stiri: 8212
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 927

Cîte 16-20 mii cazuri de BDA înregistrate anual în Moldova. Ce sunt acestea și cum le evităm

27 mai. 19:30   Sănătate
2185

10% din populație, la nivel global, este afectată de boală diareică acută, ceea ce duce la peste 420 000 de decese. Copiii sînt afectați în mod disproporționat, cu 125 000 de decese în fiecare an la persoanele sub 5 ani. Luna mai este dedicată profilaxiei bolilor diareice acute (BDA), intoxicaţiilor alimentare şi holerei, informează Noi.md cu referire la tvn.md.

Bolile diareice acute reprezintă o problemă de sănătate publică în creștere cu impact considerabil asupra sistemelor de sănătate și socio-economic. Aceste maladii contribuie în mod semnificativ la povara globală a bolilor și a mortalității.

În Republica Moldova, anual, se înregistrează cca.16-20 mii cazuri de BDA, inclusiv cu pînă la 10 decese printre copiii sub vîrsta de 5 ani şi adulţi. În structura morbidităţii, în 65-76%, predomină copiii de 0-17 ani; morbiditatea în mediul populaţiei urbane este de 1,8 ori mai mare faţă de populaţia rurală.

Actualmente, peste 200 de boli sînt cauzate de consumul de alimente sau apă contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. Bolile diareice acute pot fi transmise prin intermediul produselor alimentare contaminate cu agenți patogeni la diferite etape a lanțului de producere, depozitare, transportare sau consum al alimentelor. Totodată, serviciile de apă și canalizare absente, necorespunzătoare, sau gestionate inadecvat, expun persoanele la riscuri prevenibile pentru sănătate. Astfel, apa contaminată și condițiile de igienă deficitare pot determina transmiterea unor boli precum holera, dizenteria, hepatita A, febra tifoida.


În Republica Moldova, creşterea sezonieră a morbidităţii prin BDA se atestă în perioada caldă (lunile iunie-septembrie) a anului

Semnele clinice ale acestui grup de nozologii sînt diferite, dar sînt şi semne comune, inclusiv febră pînă la 40°C, dureri în abdomen, greţuri, vomă, scaun lichid (cu sînge, mucus, apos), cu frecvenţă pînă la 20-30 ori pe zi, slăbiciuni generale, cefalee, etc. În unele cazuri, se dezvoltă septicemia, deshidratarea şi respectiv, şocul toxico – infecţios. La copii, mai ales pînă la 1 an de viaţă, semnele clinice se dezvoltă mai repede decît la adulţi şi respectiv, starea sănătăţii se poate agrava în timp scurt.

Răspîndirea agenţilor cauzali ai BDA în mediul înconjurător este ubicuitară, astfel putem contacta agenţii cauzali ai BDA în diferite locuri: transport, instituţii publice, locuri de educaţie, instruire, muncă, odihnă, etc. Studiile efectuate au demonstrat afectarea imensă cu bacterii a butoanelor ascensoarelor, mînerelor de la uşă, scaunelor de toaletă în WC

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав