Cine sînt somnambulii și de ce ei merg în somn?

12 apr. 04:30   Sănătate
851 0

Somnambulii sau mersul în timpul somnului este un fenomen larg răspîndit. Milioane de oameni – aproximativ 2,5 la sută din populaţia globului – se ridică din pat şi merg în timpul somnului, în mod frecvent.

Circa 25 la sută dintre aceştia ar putea să se rănească în timpul plimbărilor nocturne. Unii ar putea ieşi pe fereastră, confundînd o cu o uşă. Există mărturii despre somnambuli capabili să urce într un autoturism, să i pornească motorul şi să parcurgă distanţe considerabile în această stare.

Medicii susţin că asemenea poveşti nu pot fi adevărate, deoarece oamenii, în timpul mersului prin somn, nu au reflexe. Mersul prin somn este observat frecvent la copii, deşi afecţiunea dispare odată cu înaintarea în vîrstă. De regulă, copiii psihologic sănătoşi pot trece prin perioade de somnambulism în perioadele mai stresante din viaţa lor. Specialiştii asociază somnambulismul vîrstei adulte cu stresul, anxietatea şi, uneori, cu epilepsia.

Specialiştii au ajuns la concluzia că apariţia somnambulismului este legată de modificarea unor gene specifice. Activarea genelor modificate se poate finaliza cu paralizia sistemului nervos, care nu permite, în mod normal, activitatea motorie în timpul somnului. Totuşi, mecanismul prin care oamenii pot merge în timpul somnului este, încă, necunoscut. O serie de experimente efectuate pe voluntari somnambuli au demonstrat că boala poate fi inclusă în categoria afecţiunilor de natură genetică. Medicina modernă a eliminat Luna drept motiv al acestei boli misterioase. Cu toate acestea, Luna plină îi face să se manifeste pe majoritatea somnambulilor.

Specialiştii consideră stresul drept principalul factor ce declanşează această afecţiune. Oamenii pot deveni somnambuli dacă somnul lor este întrerupt frecvent, de trei patru ori în timpul nopţii, sau dacă au deja obiceiul de a vorbi prin somn.

4
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий