X 

Cimbrul poate înlocui antibioticele

24 sep. 23:00   Sănătate
1798 0

Marea nenorocire a medicinii moderne este apariţia unor microbi rezistenţi la antibiotice. În această situaţie ar putea fi de folos cele mai obişnuite plante - oregano, busuiocul, cimbrul.

Ataşamentul popoarelor orientale faţă de mirodenii şi uleiuri aromatice nu este un simplu moft. Dacă nu ar exista plantele aromatice şi condimentele, infecţiile cumplite ar fi decimat aceste popoare.

Noi dovezi în acest sens au găsit oamenii de ştiinţă din Anglia. În colaborare cu omologii din India, ei au studiat planta oregano din Himalaya. Aceasta conţine o varietate de substanţe aromatice, dintre care una - carvacrol – demult suscită interesul savanţilor graţie proprietăţilor sale. Este cunoscut faptul că uleiurile esenţiale cu un conţinut ridicat de carvacrol ucid nu doar multe bacterii, dar şi paraziţii, cum ar fi lambliile (viermi care trăiesc în intestinul subţire şi vezica biliară).

Aceste proprietăţi au fost confirmate şi la oregano. Cercetătorii britanici au comparat efectul uleiului produs din acesta, cu 18 cele mai populare antibiotice. Şi s-au convins că acţionează mai bine – ucide chiar şi microbii rezistenţi la medicamente. De exemplu, Staphylococcus aureus, care a devenit flagelul tuturor spitalelor din lume - focarele unor forme rezistente ale acestuia îi obligă pe oameni să ardă clinici întregi, altfel nu poate fi distrus.

Rezultatele obţinute permit să se înceapă nu numai producţia de săpun şi detergent, cu extras de oregano, dar, de asemenea, a şerveţelelor speciale şi bandajelor, precum şi a spray-urilor cu uleiuri esenţiale – microbii mor, chiar şi la concentraţii scăzute de oregano în aer. Producătorii de suplimente biologice şi uleiuri esenţiale cu carvacrol se aşteaptă la un mare boom.

Vestea este bună şi pentru noi: consumînd regulat plante aromatice ne protejăm împotriva multor infecţii şi paraziţi. Pentru aceasta adăugaţi în mod regulat la salate, supe, ceai, oregano proaspat, dar şi busuioc, cimbru, cimbrişor. Grădinarii cu siguranţă vor planta cîteva straturi cu plante aromatice, iar în timpul iernii ele pot fi cultivate în casă in ghivece, ca florile. şi mirosul este plăcut, şi sănătatea protejată.

46
1
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?