Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1667

Ce spun obrajii despre sănătatea ta

16 iul. 2022,, 01:30   Sănătate
1709 0

Obrajii sau pomeții, pe lîngă faptul că definesc trăsături fizice deosebite ale chipului, pot dezvălui informații cu privire la starea de sănătate a organismului. Și asta pentru că mai multe afecțiuni denotă semne distinctive la nivelul feței, iar pomeții pot ajuta la diagnosticarea diferitor tulburări, în funcție de formă, mărimea și culoarea lor.

Obraji roșii

Roşeaţa constantă a obrajilor poate semnala existenţa unor probleme ale pielii, precum acneea rozacee, dar poate fi şi semnul unor afecţiuni ale organelor interne, precum sindromul Cushing, caracterizat printr-o producţie excesivă de cortizol, un hormon secretat de glandele suprarenale

Obraji vineți

Culoarea albăstrie sau vineţie a obrajilor sugerează că nivelul oxigenului în sînge este prea scăzut. Una dintre cauze poate fi hipertensiunea pulmonară, adică tensiune arterială crescută în arterele ce irigă plămînii, cauzate de afecțiuni cronice pulmonare, fumatul cronic, care duc la o aprovizionare insuficientă a corpului cu sînge oxigenat.

Obraji asimetrici

Asimetria obrajilor nu este o trăsătură înnăscută, ci dobîndită. Unele surse susțin că aceasta este cauzată de nutriția incorectă din copilărie, de obezitate sau de fumatul îndelungat.

Obraji umflați

Este un semn de tiroidă lentă, o problemă comună la femei. Pastozitatea obrajilor, feței și a tegumentelor per ansamblu poate sugera scăderea funcției glandei tiroidiene, adică hipotiroidismul, dacă funcția renală este păstrată.

Erupție cutanată pe obraji


O erupție facială de forma unui fluture, care se întinde pe obraji și pe rădăcina nasului, poate fi un simptom al lupusului eritematos, o boală autoimună gravă, al dereglărilor de microcirculație periferică.

Atunci cînd observi anumite schimbări persistente la nivelul feței, obrajilor, este potrivit să te adresezi medicului pentru un examen medical de rigoare și excluderea sau depistarea la timp a unor boli serioase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий