X 
Criza energetică stiri: 1689
Cutremure stiri: 301
Eurovision stiri: 412

Ce să mănînci seara pentru a dormi mai bine

29 noi. 2022,, 02:30   Sănătate
325 0

Știm cît de spornice putem fi după un somn bun! Odihna ne face mai dinamice, mai eficiente și ne menține sănătatea psihică și mentală, dar ce facem pentru a ne asigura că dormim bine? Ce ar trebui să mănînci seara pentru a dormi mai bine?

Un aspect important este alimentația, hrana din cursul zilei și alimentele consumate seara, înainte de culcare. Cel puțin, e ceva ce putem controla! Crearea unor obiceiuri sănătoase ne asigură un somn odihnitor, care ne dă energia necesară unei zile noi. De exemplu, știai că pentru un somn de calitate trebuie să mănînci cu patru ore înainte de culcare? Îți spunem ce poți schimba și ce să mănînci seara pentru a dormi mai bine, întreaga noapte.

Recunoști că planul alimentar este doar în mîinile tale! Ține doar de voință să faci „o detoxifiere” care să îți asigure o odihnă mai bună. Iată cîteva sugestii:

Combustibil pentru somn

Uite că începem cu vești bune! Înainte de culcare, se recomandă să luămo mică gustare. Dar mică, pentru a ajuta somnul, fără a solicita sistemul digestiv. De exemplu, o banană, o bucată de carne slabă, de pasăre, o felie de pîine integrală cu miere, un bol cu cereale și lapte degresat, etc. Carbohidrații ajută odihna, iar produsele lactate conțin tryptophan – substanță care induce somnul. Atenție la ora gustării; doar știi că nu e bine să mănînci după ora 10 p.m.!

Alcoolul: Inamicul turbulent


Deși are un efect de somnolență, alcoolul ne moleșește pe moment, acesta afectînd calitatea somnului. Pe scurt, cînd bem prea mult, ne trezim cu dureri de cap și o stare proastă, lucru care reflectă și calitatea somnului. Rezumă-te la un singur pahar de vin, la cină, și obișnuiește-te să bei mai multă apă, seara.

Fără mîncare picantă, fără grăsimi

Cînd ne culcăm cu stomacul plin, nu ne este prea bine. Seara e bine să mîncăm light, degresat și „curat”. E recomandat să evităm alimentele grele, bogate în grăsimi sau prea condimentate. Chiar dacă tînjești după o cină indiană, junk food sau ai mînca niște chili și o mare porție de cartofi rumeniți, imaginează-ți o farfurie mai sănătoasă, mai colorată și lipsită în grăsimi. Încet, încet, te obișnuiești! Îți spun din experiență: chips-urile sărate, consumate seara, la serialul preferat, se pot transforma într-un bol de iaurt cu miere.

Porția de cafeină

Nu îți spunem să te lași de cafea, ci doar să fii moderată cu consumul cafeinei. Îți amintim că această substanță se găsește în ciocolată, ceaiuri, băuturi energizante sau cola, nu doar în cafea. De asemenea, cafeina se regăsește și în anumite calmante sau medicamente de slăbit. În ce privește cafeaua, limitează-te la maximum 2 cești: una dimineață, una după masa de prînz (nu mai tîrziu de ora 3 p.m.). Precum cafeaua, și țigările trebuie eliminate, în special înaintea somnului, nicotina fiind un stimulent care disturbă somnul.

Fructele dulci

Pe parcursul serii, e bine să evităm fructele cu conținut mare de zahăr, fiind mai greu de digerat.

Lichidele

Redu consumul de lichide înainte de somn, pentru a evita vizitele nocturne la baie.

Evită proteinele

Alimentele bogate în proteine sînt mai greu digerate de organism, motiv pentru care este indicat să le evităm, pe parcursul serii. Fără ouă, fără brînzeturi, fără carne, fără nuci…

Iar la final, un truc cu efect: mergi la culcare aproximativ la aceeași oră, seara. Organismul se obișnuiește cu această oră și vei adormi mai ușor.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий