Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Care este pulsul normal la adulți. De cîte ori trebuie să bată într-un minut

30 apr. 2023,, 23:30   Sănătate
11596 0

De fiecare dată cînd pulsul are valori mai mari, oamenii se tem că au probleme de sănătate. Există, totuși, mai multe cauze care duc la creșterea pulsului, care nu înseamnă neapărat că trebuie să ne facem griji.

Află ce înseamnă, de fapt, un puls normal la adulți și cum variază bătăile inimii în funcție de vîrstă și de activitatea zilnică, pentru a-ți da seama dacă este cazul să-ți faci griji.

Pulsul normal la adulți
Pulsul sau ritmul cardiac ne arată de cîte ori bate inima cuiva pe parcursul unui minut. Este important să urmărim destul de des care sînt valorile pulsului, pentru a descoperi dacă sîntem sănătoși sau este cazul să consultăm un doctor cu privire la neregulile pe care le observăm la noi, transmitr huff.ro.

Specialiștii susțin că pulsul variază de la o persoană la alta. De obicei, pulsul este influențat de: activitățile fizice întreprinse, de gen, vîrstă, greutatea corporală și de starea generală de sănătate a unei persoane.

Există mai multe modalități de a măsura pulsul, însă medicii susțin că cel mai ușor poate fi verificat în acele zone ale corpului unde arterele importante trec aproape de suprafața pielii. Cele mai bune locuri în care poate fi măsurat pulsul sînt: încheieturile mîinilor, interiorul cotului, partea laterală a gîtului sau partea superioară a membrelor inferioare.


Pulsul cardiac poate fi luat fără ajutorul unui aparat special, ci doar plasînd degetul arătător și mijlociu pe una dintre aceste zone. Astfel, timp de 60 de secunde, vezi cîte bătăi înregistrezi și află care este pulsul. Înainte de a începe acest procedeu, asigură-te că ai stat liniștit 10 minute.

Specialiștii americani subliniază că pulsul normal, adică frecvența cardiacă în repaus normală este:
la copiii cu vîrste între 6 și 15 ani: 100 de bătăi pe minut;
la adulții cu vîrsta de 18 ani și peste acest prag: între 60 și 100 de bătăi pe minut.

Pulsul poate crește considerabil în momentele tensionate, atunci cînd facem efort sau cînd mergem la sală. Totuși, există mai multe cauze care duc la creșterea sau scăderea ritmului cardiac.

Pe măsură ce înaintezi în vîrstă, frecvență cardiacă în repaus scade. Fumatul este una dintre cauzele care duc la creșterea pulsului. Astfel, dacă ești fumător, este posibil ca pulsul tău să fie mai mare. Oamenii care au astfel de probleme ar putea renunța la fumat pentru a scăpa de acestea.

Și emoțiile duc la creșterea pulsului, la fel ca temperatura la care ne aflăm sau poziția în care stăm. Dacă sîntem mult prea încîntați pentru ceva, sîntem expuși la temperaturi mari sau ne schimbăm brusc poziția corpului, pulsul poate crește ușor.

Este posibil ca persoanele care sînt obeze să aibă un puls mai mare, deoarece inima lor lucrează mai mult decît la o persoană cu o greutate normală.

5
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?