Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 587
Preşedintele stiri: 3731

Borşul de ţărîţe are efecte miraculoase asupra sănătăţii

4 iun. 00:00   Sănătate
1609 0

Borşul de tărîţe este bogat în substanţe active printre care minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, iod etc), vitamine (B şi PP), enzime şi acizi care ajută metabolismul şi digestia.

Are proprietăţi depurative, antiseptice, antihipertensive, antiplachetare (previne tromboză şi infarctul miocardic), anticolesterolemiante. Este un stimulent al sistemului endocrin şi al sistemului nervos.

Cură cu borş proaspăt de tărîţe, preparat în casă, constă în consumul a 1-2 pahare de trei ori pe zi, după mese timp de 1-3 luni, în special primăvară.

Această cură este benefică în: boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, tromboză, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice şi fosfatice), tuberculoză, intoxicaţii cu alcool sau cu tutun.

Cură este contraindicată în ulcer gastroduodenal, gastrite sau dispepsii acide.


Borşul de tărîţe poate fi folosit şi extern: se fac spălături în ulcere cutanate, în degerături sau uscăciuni ale pielii.

De asemenea, în cosmetică se tamponează pielea cu vată înmuiată în borş sau se foloseşte în prepararea măştilor cosmetice.

Cum se prepară borşul de ţărîţe

Se pun într-un vas tărîţe de grîu amestecate cu 1-2 pumni de tărîţe de porumb, pînă se umple1/4 din volumul sau. Se umezesc apoi bine cu puţină apă rece, după care se toarnă apă clocotită pînă ce se umple trei sferturi din volumul vasului.

Se amestecă cu un făcăleţ şi apoi se adaugă huşte (tărîţe acrite de la borş). În lipsa huştelor se umezesc la început tărîţele cu borş în loc de apă rece. După ce se amestecă bine se acoperă cu o pînză curată şi se lasă să stea la cald. După 24 de ore borşul este gata. Cantitatea ce trebuie consumată se strecoară înainte de întrebuinţare.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?