Criza energetică stiri: 472
Biden - Putin stiri: 106

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Inimii: Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare

29 sep. 2021,, 09:33   Sănătate
1127 0

În fiecare an, la 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, scopul căreia este sporirea gradului de conștientizare a populației cu privire la riscurile pentru bolile cardiovasculare.

În acest an, genericul acestei zile este „Folosește-ți inima pentru conectare”, îndemnînd fiecare membru al societății să își folosească cunoștințele, compasiunea și influența pentru a-și asigura o viață sănătoasă pentru inimă.

Bolile cardiovasculare (BCV) provoacă 18,6 milioane de decese în fiecare an. Acestea pot apărea din mai multe cauze, cum ar consumul de tutun și alcool, diabetul, hipertensiunea arterială și obezitatea, pînă la poluarea aerului sau amiloidoza cardiacă.

La nivel mondial, în jur de 520 de milioane de persoane suferă de boli cardiovasculare și au fost afectate în mod disproporțional de COVID-19 în ultimul an. Aceștia au fost expuși unui risc mai mare de a dezvolta forme grave ale bolii, iar din cauza unei vulnerabilități sporite au fost nevoiți să se izoleze. Drept urmare, aceste persoane au suportat un șir de consecințe:

- Lipsa vizitelor regulate la medic;


- Absența contactului cu familia și prietenii;

- Reducerea practicării exercițiilor fizice.

În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces. Pe parcursul anului 2020, în țara noastră din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular au decedat 22 872 de persoane, comparativ cu 21 512 decese, în 2019.

În structura deceselor cauzate de bolile aparatului circulator predomină cardiopatia ischemică (12566 persoane), bolile cerebro-vasculare (5006 persoane), infarctul miocardic acut (1748 persoane), cardiopatia hipertensivă (2615 persoane).

Pentru a îmbunătăți sănătatea inimii și a preveni îmbolnăvirea, este important să cunoaștem factorii de risc ai acestora:

– Dieta bogată în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, zahăr și sare;

– Activitate fizică insuficientă;

– Consumul de alcool;

– Consumul de tutun în orice formă sporește considerabil riscul bolilor de inimă și al infarctului miocardic.

Astfel, pentru a evita boala este important să prevenim influența acestor factori, să adoptăm un stil alimentar și de viață sănătos, să menținem tensiunea arterială, colesterolul și nivelul zahărului din sînge în limitele normei și să reducem riscul bolilor de inimă și a atacului de cord.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X