COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 929 781   INFECTAȚI 361 828(+712)   TRATAȚI 345 226      DECESE 9022(+37)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3013

Alimentele care ne protejeaza de coronavirus

1 sep. 03:00   Sănătate
1862 0

Ce se întîmplă dacă predispoziția de a avea o formă severă de Covid-19 are legătură cu modul în care ne hrănim?

Aceasta este teoria propusă de unul dintre cei mai cunoscuți cercetători francezi, profesorul de la CHU de la Montpellier, Jean Bousquet.

Potrivit unui articol din jurnalul de specialitate Clinical and Translational Alergie, medicul a analizat prevalența în anumite sectoare ale populației.

Unele țări, cum ar fi Austria, țările baltice și scandinave sau chiar Germania, au fost mult mai puțin afectate decît regiunile din sudul Europei, Franța, Italia și Spania.

Potrivit lui Jean Bousquet, „Nutriția poate juca un rol în apărarea imună împotriva Covid-19 și poate explica unele dintre diferențele observate în toată Europa”.

Mîncați varză


Dintre alimentele evidențiate în timpul studiului său, profesorul evidențiază varza, fie că este mîncată crudă sau fermentată, cum este varza murată. Ingredient găsit din abundență în bucătăria germană sau în cea din Coreea de Sud și care, prin urmare, ar putea explica ratele mai mici de deces din aceste țări.

În Germania, din peste peste 200.000 de contaminări, virusul a ucis 9.000 de oameni (pentru comparație, în Franța, din peste 174.000 de cazuri confirmate, au fost peste 30.000 de decese). Dar cum se face că regiunea Alsacia, din estul Franței, a fost foarte puternic afectată deși obiceiurile alimentare sînt, de asemenea, apropiate cu cele din Germania?

Antioxidanți eficienți

Conform acestui studiu, produsele lactate fermentate sînt, de asemenea, eficiente în combaterea virusului. Aceste alimente pot juca un rol în protejarea cetățenilor deoarece sînt bogate în antioxidanți și reduc nivelul de ACE2, enzimă găsită în celulele pulmonare și care este folosită de SARS-CoV-2 ca punct intrare în corp. Jean Bousquet explică:

« Laptele fermentat, de exemplu, este recunoscut ca un inhibitor natural al ACE2. Virusul se leagă de ACE2, care induce stres oxidativ, efecte pro-inflamatorii și profibrotice. Alimentele fermentate au o activitate antioxidantă puternică și pot proteja împotriva Covid-19. »

Pentru a-și susține teza, profesorul ia și un alt exemplu: Elveția, o țară formată din cantoane cu diferite culturi și tradiții culinare. Astfel, ratele de mortalitate observate în această țară sînt mai mici în cantoanele germanice decît în ​​cantoanele de limbă italiană și franceză.

„Înțelegerea acestor diferențe și factorii de protecție, cum ar fi dieta, dar și mulți alți factori, sînt de o importanță crucială și, în cele din urmă, pot ajuta la controlul acestor epidemii. „Acum mi-am schimbat dieta și include varza crudă de trei ori pe săptămînă, usturoi o dată pe săptămînă și chefir la micul dejun.”, spune profesorul.

S-a constatat că Germania are o mortalitate semnificativ mai mică, la fel ca și Austria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, statele baltice și Finlanda. De asemenea, Bulgaria, Grecia și Romînia au rate de deces reduse, în timp ce numărul victimelor a fost mult mai mare în Belgia, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie.

Doar unul dintre factori

Desigur, problema hranei nu ar explica totul. Acesta este, potrivit profesorului, doar unul din multitudinea de factori. Astfel, patologii precum diabetul sau obezitatea ar avea un impact mult mai mare asupra evoluției fatale a bolii decît nutriția, recunoaște cercetătorul francez.

„Recunoaștem că mulți factori pot juca un rol în răspîndirea și severitatea Covid-19, cum ar fi imunitatea populației, educația timpurie și rapidă privind măsurile de prevenție și organizarea, adaptarea rapidă etc. Dieta este doar una dintre cauzele posibile ale severității epidemiei de Covid-19, iar importanța acesteia trebuie evaluată mai bine.”.

Un alergolog recunoscut în întreaga lume

Profesorul Jean Bousquet este unul dintre cei mai recunoscuți alergologi din lumea științifică. Cu o specializare de pneumolog, subiectele sale de studiu sînt legate în principal de infecții alergice și probleme respiratorii, inclusiv astmul, pentru care a devenit unul dintre cei mai importanți experți din lume.

Timp de 13 ani, a condus Laboratorul de Imunopatologie pentru Astm Inserm și timp de 8 ani a condus Alianța împotriva bolilor respiratorii cronice ale Organizației Mondiale a Sănătății. În urma lucrărilor sale și a publicațiilor sale în reviste de specialitate, el a fost clasat printre cei mai influenți 400 de cercetători medicali din lume de către European Journal of Clinical Investigation. Doar 9 cercetători francezi s-au distins în acest clasament publicat în 2013.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X