X 

Alimentele care cresc riscul de hipertensiune arterială

15 sep. 03:30   Sănătate
1736 0

Un consum sporit de alimente ultra-procesate creşte riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, conform unui studiu realizat în Israel, a anunţat Universitatea din Haifa (UH).

Studiul a constatat de asemenea că alimentele ultra-procesate cresc riscul de exces de grăsimi în sînge (hiperlipidemie), a precizat UH duminică.

Mai mult, aceste alimente cresc riscul de inflamaţie în rîndul persoanelor care suferă de boala ficatului gras, în special în rîndul fumătorilor, a adăugat universitatea israeliană.

Alimentele ultra-procesate sînt comercializate de obicei în ambalaje sigilate şi conţin aditivi pentru a spori gustul produselor sau pentru a prelungi durata lor de valabilitate.

În urma unui studiu ale cărui constatări au fost publicate în jurnalul ştiinţific Liver International, o echipă de cercetători de la UH, Centrul Medical de la Universitatea din Tel Aviv şi de la Universitatea Washington din Seattle au descoperit că un aport sporit de alimente ultra-procesate creşte de aproximativ 1,5 ori riscul de hipertensiune arterială, de hiperlipidemie şi de nivel redus de colesterol ''bun'' (HDL).

Totodată, dublează posibilitatea de a suferi de sindrom metabolic, care creşte riscul de diabet, accident vascular cerebral şi afecţiuni cardiace şi vasculare, potrivit studiului.

''Constatările consolidează importanţa consumului de alimente neprocesate, împreună cu reducerea aportului de alimente şi băuturi ambalate, gata pentru consum'', au concluzionat cercetătorii.

2
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?