COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 610 688   INFECTAȚI 259 549(+71)   TRATAȚI 252 104     DECESE 6255(+0)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2830
Puterea stiri: 6442
Coronavirus stiri: 7315

A fost explicat principalul simptom al coronavirusului

13 mai. 08:31   Sănătate
3143 1

Oamenii de știință francezi de la Institutul Pasteur, Centrul Național de cercetare științifică, Universitatea din Paris și alte organizații științifice au explicat mecanismele principalului simptom al coronavirusului — pierderea mirosului (anosmia) la pacienți în diferite stadii ale bolii.

Articolul cercetătorilor este publicat în revista Science Translational Medicine, iar un scurt rezumat al lucrării științifice este descris într-un comunicat de presă pe MedicalXpress.

Experții au descoperit că SARS-CoV-2 afectează neuronii senzoriali și provoacă inflamația epiteliului și a sistemului nervos olfactiv. În plus, la unii pacienți cu semne clinice persistente, anosmia este asociată cu inflamația pe termen lung a sistemului nervos epitelial și olfactiv și prezența prelungită a virusului (timp de cîteva luni) în epiteliul olfactiv.

Datorită infecției virale, neuronii senzoriali își pierd cilii olfactivi, care sunt necesari pentru "prinderea" moleculelor de stimulare. De asemenea, virusul penetrează neuronii senzoriali, perturbînd funcțiile lor, și contribuie la moartea celulelor epiteliale ca urmare a apoptozei (moartea celulară programată). În viitor, coronavirusul pătrunde în bulbul olfactiv, unde provoacă reacții inflamatorii, iar de acolo se răspîndește în alte structuri nervoase.

Pătrunderea virusului prin bulbii olfactivi în creier explică faptul de ce unii pacienți dezvolta diverse semne clinice psihologice (anxietate, depresie) sau simptome neurologice (scăderea funcției cognitive, predispoziție la dezvoltarea bolilor neurodegenerative).


Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽