AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 911
Criza energetică stiri: 738
Preşedintele stiri: 3206

A fost descoperit pericolul gătitului la lemne și cărbuni

8 ian. 19:30   Sănătate
1454 0

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford din Marea Britanie și Universitatea Peking din China au găsit o legătură clară între gătitul la combustibil solid și bolile oculare periculoase care pot duce la orbire.

Despre acest lucru s-a anunțat într-un articol publicat în revista PLOS Medicine.

Cercetătorii au analizat date despre aproape o jumătate de milion de adulți chinezi în rîndu cărora a fost efectuat un sondaj despre obiceiurile lor alimentare. Specialiștii au monitorizat, de asemenea, spitalizarea ulterioară a participanților din cauza bolilor oculare grave. În timpul celor zece ani de supraveghere, în rîndul participanților la studiu au fost 4877 cazuri de conjunctivită, 13408 cazuri de cataractă, 1583 afecțiuni ale sclerei, corneei, irisului și a corpului ciliar (DSCIC), precum și 1534 cazuri de glaucom.

În comparație cu cei care au gătit mîncare folosind electricitatea sau gazul, consumatorii de combustibili solizi (lemne sau cărbune) au fost în mare parte femei în vîrstă, persoane care trăiesc la țară, lucrători agricoli și fumători. Luînd în considerare acești factori, s-a dovedit că utilizarea pe termen lung a combustibilului solid la gătit a fost asociată cu riscul crescut de conjunctivită, cataractă și DSCIC cu 32, 17 și, respectiv, 35%.

Potrivit oamenilor de știință, riscul crescut de îmbolnăvite poate fi cauzat de expunerea la niveluri ridicate de particule fine în suspensie (PM2.5) și monoxid de carbon, care pot deteriora suprafața ochiului și provoca inflamații.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав