X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

8 alimente care scad tensiunea arterială

17 oct. 2022,, 01:00   Sănătate
3146 0

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru cazurile de atac de cord (infarct miocardic), insuficientă cardiacă, anevrisme ale arterelor (de exemplu anevrism aortic), boală arterială periferică și este cauza bolilor renale cronice.

Chiar și o creștere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o speranța de viață mai redusă. Modificarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață pot aduce ameliorări, ținînd sub control tensiunea arterială, și pot reduce riscurile asociate cu complicații ale stării de sănătate, transmite timpul.md.

Iată 8 alimente care scad tensiunea arterială.

1. Sfeclă roșie
Sucul de sfeclă roșie reduce tensiunea arterială, micsorand riscul bolilor cardiovasculare și prevenind apariția atacului cerebral, arată un studiu recent realizat de oamenii de știință de la o universitate londoneză. Potrivit acestora, persoanele care beau zilnic cîte un pahar de suc de sfeclă roșie au tensiunea arterială mai mică decît oamenii care nu recurg la acest „tratament". Cercetătorii au pus acest efect pe seama nitratilor conținuți de sfeclă roșie. Aceștia acționează asupra organismului, dilatand vasele de sînge.

2. Spanacul
Spanacul, că și și alte legume cu frunze verzi au un conținut redus de sodiu și sînt o sursă importantă de calciu, dar și de potasiu, acid folic și magneziu. De aceea, spanacul este un aliment-cheie pentru gestionarea hipertensiunii arteriale. O cană de spanac fiert oferă 12-15% din aportul zilnic recomandat de calciu pentru adulți. În plus, spanacul este bogat în fibre dietetice, fier și vitaminele A și C, ceea ce îl transformă într-un aliment esențial în orice dietă.


3. Țelină
Țelină (atît frunzele cît rădăcina) conține vitamina A, beta caroten, vitamine din complexul B, vitamina C, fier, calciu, magneziu, potasiu și sodiu, nu cel din sarea de masă, ci sodiu organic. Tocmai datorită acestui sodiu organic țelină este indicată celor care suferă de hipertensiune arterial. Sucul de țelină reglează tensiune arterială aducînd-o la parametri normali.

4. Sfeclă elvețiană
Sfeclă elvețiană are un conținut ridicat de potasiu și magneziu, făcînd-o un aliment ideal pentru ținerea sub control a tensiunii arteriale.

5. Ridichie
Ridichiile echilibrează tensiunea arterială datorită conținutului ridicat de potasiu. De asemenea, antioxidanții din ridichie scad nivelul colesterolului ceea ce, contribuie, la scăderea riscului de a dezvoltă o boală cardiovasculară.

6. Napi
Despre napi, nutriționiștii spun că sînt buni în tratamentul bolilor de inima, a anginei pectorale, cît și pentru scăderea tensiunii arteriale. Consumul de napi diminuează și riscul apariției obezității sau a diabetului zaharat. Pentru terapie se folosesc atît rădăcina, cît și frunzele și semințele napilor.

7. Lăptucă
Frunzele de lăptucă sînt o sursă excelență de substanțe nutritive, care oferă celor ce o consumă multe beneficii pentru sănătate. Vitaminele A, C, B1, B2 și minerale precum potasiu, fier, cupru, fosfor, precum și nitrați. Aceste substanțe contribuie la ținerea sub control a tensiunii arteriale.

8. Rucola
Consumul de rucola furnizează organismului energie, vitaminele C, A și K, acid folic, magneziu, calciu, fier și potasiu care ajută la tensiunea arterială, întareste sistemul osos și pe cel vascular.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?