X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

7 sfaturi care vă vor ajuta să depășiți astenia sezonieră

23 sep. 2022,, 01:30   Sănătate
2181 0

Cînd zilele devin mai scurte, înnorate și ploioase, iar nopțile mai reci și mai incomode, este normal să simțiți o scădere a dispoziției și a energiei — primele semne ale asteniei de toamnă.

Terapeuții și psihologii recunosc că semnalele de apatie sezonieră la începutul toamnei apar la majoritatea populației adulte din regiunile de mijloc, transmite Noi.md cu referire la Elle.ru.

Printre simptomele asteniei de toamnă, experții numesc un nivel scăzut de energie - fizic și mental, o tendință de spre tristețe, gînduri depresive, anxietate, letargie, scăderea libidoului.

Semnele asteniei de toamnă se manifestă și în exterior - paloare dimineața, lipsa roșeții în obraji, păr/piele uscată și o pierdere generală a interesului pentru îngrijire.

Cum să scapi de astenia de toamnă

1. Trezește-te mai devreme. Potrivit lui Paul Traube, psihiatru și neurolog la Clinica Charite din Berlin, metoda cheie de combatere a asteniei de toamnă este să ieși afară o jumătate de oră de la 6 la 10 dimineața, cînd lumina zilei este mai intensă. "Chiar și într-o zi osomorîtă, lumina de afară este de 500-1000 de ori mai puternică decît în birou sau acasă", explică medicul. "Studiile medicale confirmă faptul că expunerea la lumina dimineții ajută la rearanjarea ceasului intern și la protejarea de manifestările asteniei


2. Dormi suficient. Este logic să prelungim orele de zi cu o deșteptare mai devreme, nu-i așa? În același timp, în nici un caz nu neglijați odihna de noapte, încercați să obțineți suficient somn pentru a menține starea fizică și emoțională. Lipsa somnului ne face morocănos și anxios, face dificilă memorarea informațiilor și afectează concentrarea. În primul rînd, reglați regimul — respectați obiceiul de a merge la culcare și de a vă trezi la aceiași oră. Un somn strîns, calitativ, regulat va ajuta la depășirea asteniei de toamnă, reducerea stresul general, la întărirea sistemului imunitar, trecerea mai ușor peste răceli și șă facem față sarcinilor de lucru mai eficient.

3. Ieși la plimbare. Vreau să adaug "mai mult", dar măcar, cît e posibil - principalul lucru este să faci o regulă de a ieși la plimbare în fiecare zi, fără a-ți permite pauze. 10 mii de pași pe zi este un obiectiv de preț. Emisiunile dvs. preferate de pe Netflix pot aștepta pînă cînd vă veți petrece bine timpul în cel mai apropiat parc. Oamenii de știință au dovedit ca aflarea la aer liber întărește sistemul imunitar și ajuta la reducerea anxietatii și a simptomelor apatiei de toamna.

4. Fă sport. Fără activitate nu se poate — exercițiile fizice garantat îmbunătățește starea de spirit. Mulți oameni renunță la sala de sport imediat ce se termină vara, deși în afara sezonului este exact momentul în care trebuie să găsiți motivația pentru a continua.

5. Reexaminați meniul. Este foarte adevărat că mîncarea îmbunătățește starea de spirit, dar nu chiflele cu înghețată. La producerea serotoninei contribuie aminoacidul triptofan, în care sînt bogate produse lactate, peștele, bananele, soia, nucile, arahidele, avocado, fenicul, rozmarinul, ciocolata neagră și carbohidrații lenți (boboase, cereale, pîine integrală).

Nutriționiștii recunosc că menținerea unei microflore sănătoase în intestine este cheia unei sănătăți trainice, menținerii greutății la nivelul potrivit, precum și a unei dispoziții pozitive. Pentru a crește nivelul de energie, imunitatea și bunăstarea generală, adăugați în dietă produse probiotice, care includ, de exemplu, supa miso, varza, kimchi, iaurt, kefir.

De asemenea, pentru a combate astenia de toamnă, experții în nutriție sănătoasă recomandă consumarea a mai mult pește — conform concluziilor nutriționiștilor americani, creșterea consumului de acizi grași omega-3 ajută la reducerea nivelului depresiei de toamnă cu aproximativ 17%. Somonul, sardinele și macroul din meniului dvs. vor întări sistemul imunitar și vor ajuta la reducerea letargiei de toamnă.

6. Administrați suplimente alimentare. Pentru a determina ce supliment de vitamine este potrivit pentru dvs., trebuie să consultați un specialist. Aportul unui complex bine ales de vitamine C, D, B6, zinc, magneziu și alte vitamine contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, întărirea sistemului imunitar, sănătății intestinale, creșterea și regenerarea celulelor.

7. Nu te lăsa plictisit. Acesta este probabil cel mai important sfat — ocupă-te cu un lucru interesant, astfel încît să nu ai timp pentru gînduri triste. Fie ca cei dragi, prietenii, rudele să nu vă permită să vă plictisiți — călătoriți (măcar în afara orașului și regiune), comunicați cu ocazie și fără, organizați petreceri. Faceți o regulă să ieșiți în lume o dată pe săptămînă. Ascultați muzică plăcută care vă ridică starea de spirit, iar atunci cînd alegeți un film pentru seară, dați preferință comediilor, deoarece rîsul stimulează producerea de endorfine — "hormoni bucuriei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?