15 minute de ”igienă mintală” pot schimba întreaga zi. Paşi esenţiali

2 apr. 02:00   Sănătate
1807 0

Fie că aveţi o preocupare specifică sau pur şi simplu încercaţi să treceţi mai bine peste zi, a vă lua aproximativ 15 minute în fiecare dimineaţă pentru a vă menţine sănătatea mintală este un lucru de care toată lumea ar putea beneficia, a declarat Broderick Sawyer, psiholog clinician în Louisville, Kentucky, informează Noi.md cu referire la mediafax.ro.

Igiena vine sub forma scăderii nivelului de cortizol, principalul hormon al stresului. O practică zilnică intenţionată pentru ameliorarea stresului nu numai că vă face să vă simţiţi mai bine, dar studiile sugerează că ar putea să vă îmbunătăţească starea mai târziu în viaţă. Nivelurile crescute de cortizol pot duce la o serie de complicaţii de sănătate fizică, potrivit cercetărilor din 2020.

Iar un studiu din 2016 a constatat că reglarea emoţională îmbunătăţeşte rezistenţa sănătăţii la vârste înaintate.

Dacă începeţi ziua stresat, aceasta este adesea linia de bază la care vă întoarceţi în restul zilei, a spus Sawyer. Atunci când începeţi cu o minte clară şi relaxată, aveţi un punct de referinţă calm la care vă puteţi întoarce.

„A avea o practică de igienă a sănătăţii mintale este ca şi cum ţi-ai curăţa oglinda şi te-ai uita în ea şi ai şti ce eşti şi ce nu eşti tu", a spus Sawyer. „Când facem aceste lucruri în fiecare zi, practic "exersăm să ne simţim fericiţi"", a spus Sawyer. „Apoi, la rândul său, acest lucru ne poate face să ne simţim mai încrezători atunci când apar situaţii de viaţă stresante, pentru că facem o treabă bună hrănindu-ne pe noi înşine".


Paşi pentru a practica ”igiena mentală”

Încercaţi activităţi noi

Primul pas în îmbunătăţirea igienei sănătăţii tale mentale este experimentarea unor activităţi diferite, orice care aduce calm şi scade cortizolul, a spus Sawyer. „Este vorba doar de a învăţa să tratezi şi să cultivi acel spaţiu interior cu conştientizare", a adăugat el.

Pentru a începe, rezervaţi 15 minute în fiecare zi dimineaţa ca timp pentru a încetini şi a vă concentra în mod intenţionat asupra bunăstării interioare. Lucrurile cu care umpleţi acest timp ar putea fi cele pe care le faceţi oricum în fiecare zi, dar făcute mai relaxante, cum ar fi să vă beţi cafeaua de dimineaţă încet, cu câteva respiraţii profunde sau să schimbaţi radioul de la ştiri la muzica preferată, a spus Sawyer.

Important este să continuaţi să încercaţi noi activităţi până când găsiţi ceva care să funcţioneze şi nu vă descurajaţi dacă durează ceva timp pentru a vedea beneficiile.

Urmăriţi cum vă face să vă simţiţi

O parte importantă a experimentării este consemnarea în jurnal, a spus Sawyer. După ce aţi încercat o nouă activitate în cele 15 minute, notarea modului în care v-aţi simţit după aceea şi în restul zilei vă poate ajuta să discerneţi ce fel de lucruri funcţionează cel mai bine.

De asemenea, ţinerea unui jurnal poate ajuta la menţinerea unei atitudini pozitive dacă nu obţineţi imediat rezultatele pe care le speraţi de la practica aleasă, a spus el.

Pur şi simplu vă împiedicaţi de aceste lucruri prin propria practică de a încerca intuitiv lucrurile. Apoi, dacă nu funcţionează, este în regulă şi trebuie doar vă notaţi asta", a spus Sawyer.

Fiţi atenţi la ceea ce aveţi nevoie în momente diferite

Nicio acţiune nu va funcţiona tot timpul, a spus Sawyer. Poate face o mare diferenţă să fiţi atenţi la ceea ce aveţi nevoie în diferite contexte.

Deci, dacă am o zi de lucru cu multe întâlniri, poate că am nevoie să fiu puţin mai vesel şi mai vioi. Poate că am nevoie să fiu mai concentrată pentru că este o zi grea de scris. Acestea sunt energii diferite", a spus Sawyer.

Asta ar putea însemna să vă încheiaţi cele 15 minute cu un espresso într-o zi sau să faceţi o meditaţie de concentrare într-o altă zi, a adăugat el.

Adăugaţi pe parcursul zilei timp, după cum este necesar

În cele din urmă, acele 15 minute de dimineaţă ar putea să nu mai pară o corvoadă. De fapt, s-ar putea să începeţi să tânjiţi după nişte verificări ale stării mentale în mai multe momente pe parcursul zilei.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?