X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Important pentru cei care se odihnesc la mare! Ce trebuie să știți despre curentul Rip

17 iul. 2021,, 17:00   Externe
3909 0

Vara este în toi, iar noi, care visăm la o vacanță tot anul, în ciuda pandemiei, încercăm să ajungem cu orice scop pe plajele oceanelor, mărilor, lacurilor.

Dar fiecare călător care se odihnește pe malul oricărui rezervor natural trebuie să cunoască pericolul care îi paște chiar și în aceste colțuri de rai. Potrivit Asociației salvatorilor, 50% dintre cei care s-au înecat în ocean, mări și alte rezervoare de apă de pe planetă au fost victime ale unui fenomen natural precum curenții perpendiculari sau curenții rip (rip currents).

Acest pericol ne poate paște chiar la mal pe orice plajă din lume, în special pe plajele cu o coastă ușor plată.

Fiecare mare sau ocean are un sistem de curenți subacvatici. De regulă, valurile aruncă tot ce se află la suprafața oceanului pe țărm. Cu toate acestea, valurile nu se pot mișca într-o direcție chiar și pe cea mai mică plajă. Există întotdeauna o mică zonă care returnează energia valurilor înapoi în ocean. Aceasta se numește curentul rip, care nu împinge înotătorul la mal, dar îl trage cu forța înapoi în apă cu o viteză medie de 2,5 metri pe secundă.

Este deosebit de important de remarcat faptul că pot nimeri într-un curent rip chiar și oamenii care nu intră niciodată în ocean sau în mare mai mult decît pînă la brîu sau la piept. Un mic curent sub apă și omul își pierde echilibrul, picioarele se desprind de nisip. El nu a fost atent 10 secunde și s-a pomenit la 30 de metri depărtare de țărm.


Descriem situația în care se pomenesc majoritatea celor care s-au înecat în ultimele 15-20 de minute din viața lor.

În prima etapă, o persoană complet sănătoasă, sobră și care înoată bine se îndepărtează brusc de țărm. El începe să înoate spre pămînt și după cîteva minute își dă seama că stă nemișcat sau se îndepărtează de țărm. Panica îl face să înoate cu o putere de două ori mai mare. Malul, însă, rămîne la fel de departe.

Apoi începe etapa de panică severă. Persoana devine nervoasă, privește în jur, strigă, dar nimeni nu îi vine în ajutor. Cu ultimele forțe, el începe să se îndrepte spre țărm, dar rămîne în continuare pe loc. Dacă există valuri, atunci înotătorul pierde din vedere malul. Apa îl înconjoară din toate părțile. El începe să se dezorienteze.

În a treia și ultima etapă, înotătorul își dă seama că este pe cale să se înece. Starea psihologică de dinainte de moarte duce la stop cardiac, dificultăți de respirație, pierderea conștienței sau șoc paralitic. Plămânii se umplu cu apă – iar persoana se duce la fund.

Cum să supraviețuiți în curentul rip

Regula numărul unu: nu intrați în panică.

Instinctul va cere să înotați spre țărm, dar să cedați provocării sale înseamnă să muriți. Acționați strict conform instrucțiunilor și cu o probabilitate de 100% veți rămîne în viață.

Regula numărul doi: economisiți puterile cît mai mult posibil.

Din curentul rip trebuie să ieșiți încet și să vă păstrați puterea cît mai mult posibil. Nu trebuie să vă grăbiți din două motive: primul este că canalul nu trage niciodată înotătorul la adâncime, al doilea este că el aruncă pur și simplu persoana departe de țărm. De aceea, rămîneți la suprafață și păstrați-vă calmul.

Canalul își pierde repede puterea. Cu cît vă îndepărtați mai mult de mal, cu atît este mai mică viteza curentului. În oceanul imens deschis, în mare, lungimea canalului poate ajunge la 100 de metri, dar în majoritatea cazurilor este de 40-50 de metri de la mal.

Dacă totuși ați pierdut din vedere țărmul - păstrați-vă puterile. De exemplu, stați pe spate. Cineva cu siguranță vă va găsi din apă sau din aer. După cum arată operațiunile de salvare, chiar și cei mai buni înotători rămîn la suprafața apei în ocean fără veste de salvare aproximativ 5 ore.

Regula numărul trei: pentru a ieși din canal și a ajunge pe uscat, trebuie să înotați PARALEL cu țărmul.

Aceasta este cea mai importantă regulă pe care toată lumea ar trebui să o memorizeze - de la copii mici la bătrîni. Dacă vă îndreptați spre țărm, atunci veți sta nemișcat sau veți continua să vă îndepărtați de el. Înotatul paralel vă va ajuta să ieșiți din curent și să ajungeți repede pe uscat cu ajutorul valurilor.
Lățimea canalului pe majoritatea plajelor rar depășește 10-20 de metri. Uneori este suficient înotați puțin în stînga sau în dreapta pentru a ieși din canal în 30-40 de secunde.

Cea mai importantă regulă: nu vă scăldați niciodată acolo unde nu există salvamari și semne de îngrădire.

Puteți nimeri în curentul Rip în orice vreme, acest fenomen natural crud și nemilos nu oferă niciodată oamenilor o a doua șansă.

Povestiți prietenilor despre acest fenomen. Despre curenții Rip ar trebuie să știe cît mai multe persoane. Poate că prin aceasta veți salva viața cuiva!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?