Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Capsula spaţială a companiei Space Perspective va fi echipată cu un bar şi wifi

13 apr. 2022,, 23:00   Externe
2386 0

Să admiri curbura Pămîntului savurînd în linişte un pahar cu şampanie este promisiunea făcută de compania americană Space Perspective, care a dezvăluit marţi felul în care va arăta interiorul capsulei sale spaţiale, ce va fi transportată în straturile înalte ale atmosferei terestre cu ajutorul unui balon uriaş, informează Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Într-o perioadă în care misiunile din domeniul turismului spaţial s-au înmulţit, compania americană doreşte să se lanseze în acest sector de activitate în anul 2024. Peste 600 de bilete au fost deja vîndute.

Ambianţa din viitoarea capsulă - hublouri cu înălţimi de 1,5 metri ce asigură o vedere panoramică, fotolii căptuşite, pereţi în tonuri de violet şi lumină difuză - a fost prezentată prin intermediul unor planşe ilustrate şi este considerabil diferită în raport cu stilul capsulelor spaţiale concurente, adeseori vopsite în alb şi care lasă impresia unui spaţiu aseptic.

May be an image of indoor

May be an image of 1 person

No photo description available.


Alte caracteristici ale noului vehicul, denumit Neptune: prezenţa unui bar, echipamente wifi pentru transmisiuni video în direct şi o perspectivă spectaculoasă, chiar şi din interiorul toaletelor.

Călătoria pe orbita Pămîntului, la preţul de 125.000 de dolari pentru o persoană, urmează să transporte opt pasageri şi un pilot pînă la altitudinea de 30 de kilometri. La acea înălţime, nu există starea de imponderabilitate. Altitudinea aleasă de Space Perspective este mai mică decît cele la care operează vehiculele spaţiale ale altor companii concurente: 80 de kilometri pentru Virgin Galactic şi 100 de kilometri pentru Blue Origin.

Altitudinea de 30 de kilometri este totuşi mult mai înaltă decît cele atinse de avioanele de linie (care zboară la aproximativ 10 kilometri) şi se află "dincolo de 99% din atmosferă", a declarat Jane Poynter, cofondatoarea proiectului. Pentru aceste zboruri, nu va fi nevoie de antrenamente speciale, iar pasagerii nu vor trebui să suporte valori mari ale forţei gravitaţionale (G) - capsula Neptune se va deplasa cu o viteză de doar 20 de kilometri pe oră.

"Am vrut să găsim o modalitate pentru a schimba cu adevărat viziunea pe care oamenii o au despre călătoriile spaţiale", a declarat Jane Poynter. "Ceea ce baloanele ne permit să facem este să îi transportăm pe oameni în spaţiu cu blîndeţe, într-o manieră confortabilă", a adăugat ea.

Centurile de siguranţă nu vor trebui să fie conectate decît în timpul primelor 15 minute ale ascensiunii şi pe durata ultimelor minute ale călătoriei.

Balonul, umplut cu hidrogen şi avînd mărimea unui stadion de fotbal, va fi lansat din statul american Florida. El se va ridica în aer timp de două ore, va rămîne aproximativ tot două ore în punctul său de altitudine maximală, apoi va începe o coborîre lentă spre Terra, ce va dura alte două ore. Capsula va ameriza şi va fi recuperată de o navă.

Călătoria va fi realizată fără emisii de gaze cu efect de seră - una dintre criticile principale aduse sectorului turismului spaţial -, a anunţat compania americană.

Space Perspective prevede 25 de astfel de zboruri în primul său an de funcţionare, toate fiind deja rezervate. Apoi, firma americană va creşte frecvenţa lansărilor sale şi se va extinde în lumea întreagă.

"Există o cerere atît de mare, încît piaţa nu va fi limitată decît de capacitatea industriei de a satisface această cerere în anii care vor urma", a declarat Jane Poynter.

Compania americană are peste 50 de angajaţi şi se aşteaptă să depăşească pragul de 100 de angajaţi pînă la sfîrşitul acestui an.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?