Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cercetătorii au coborît din nou pe Titanic. Descoperirile făcute pe epava aflată pe fundul Oceanului Atlantic

20 iul. 2021,, 21:30   Externe
4813 0

O expediție recentă în care cercetătorii au studiat epava celebrului Titanic a scos la iveală noi detalii despre vaporul aflat la mii de metri adîncime, pe fundul Atlanticului de Nord.

„Am depășit provocări majore din domeniul ingineriei, din zona operațională, de business, chiar și pe cele aduse de pandemie, pentru a ajunge aici și sînt mîndru de această echipă și de suportul arătat de partenerii noștri”, a transmis reprezentantul companiei care a condus expediția pe epava Titanicului.

Submersibilul care a dus echipa de cercetare pînă pe fundul oceanului poate transporta cinci persoane, care au reușit să adune fragmente din podeaua vaporului, dar și alte rămășițe ale celei mai celebre epave din istorie.

Expediția a fost doar una dintre numeroasele care vor urma, urmînd ca aceste sesiuni să fie realizate anual, pentru a înregistra rata de descompunere a vaporului, pentru a studia viața subacvatică ce se adăpostește în jurul epavei, dar și pentru a realiza o „hartă” a artefactelor regăsite pe vapor.

Astfel, cercetătorii speră să reușească să realizeze o imagine 3D a felului în care arată acum Titanicul, folosind video la calitate 4K și tehnologii laser de ultimă generație. Pentru specialiștii care vor să se alăture acestei misiuni, compania pune la bătaie cîteva locuri care costă 150.000 de dolari, pentru a coborî alături de echipă „pe puntea” cunoscutei ambarcațiuni.


Totuși, călătoriile destul de frecvente către epava Titanicului au stîrnit și controverse. Unii experți sînt de părere că expedițiile au dus la o degradare și mai accentuată a vaporului, care susțin că structura s-ar putea dezintegra total în următorii 40 de ani.

Mai mult, expedițiile private au colectat artefacte cu mare relevanțp arheologică, fără consultarea istoricilor. Epava beneficiază de un statut care implică o „protecție de bază” din partea ONU, însă faptul că se află în apele internaționale a dus la o legislație mult mai laxă în ceea ce o privește.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?