Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

7 sfaturi pentru a împiedica decolorarea hainelor

11 mai. 2021,, 04:00   Externe
5992 0

De cîte ori a trebuit să renunți la a mai purta o haina pentru că s-a decolorat? Estomparea culorilor reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntăm atunci cînd vine vorba de curățarea pieselor vestimentare.

Perechea ta preferată de blugi negri a devenit aproape gri? Dar tricoul roșu? Este roz acum?

Decolorarea hainelor este cauzată de mai mulți factori. Unii țîn de procesul de fabricație, calitatea materialelor și a pigmenților de culoare utilizați, iar alții sînt legați de modul în care spălăm rufele. De cele mai multe ori, cînd hainele se decolorează, răspunsul îl găsim atît în calitatea produsului, cît și a modului în care îl întreținem. Foarte importante sînt: frecvența cu care le speli, temperatura utilizată, numărul de turații utilizat pentru stoarcere și modul de uscare.

Pentru a te bucură de haine colorate intens, fii mai selectivă atunci cînd mergi la cumpărături. Alege să investești în produse de calitate, care își păstrează mai bine aspectul pe parcursul utilizării.

Selectează programul de spălare potrivit


Accidentele sînt la ordinea zilei cînd vine vorba de spălatul hainelor. Din grabă, neatenție, se întîmplă tot felul de lucruri neașteptate, cum ar fi trecerea neobservată a unei șosete de culoare roșie între rufele albe, care colorează în roz toată încărcătură din mașînă de spălat. Sortarea inadecvată a hainelor și asocierea incorectă a nuanțelor influențează aspectul final al țesăturilor, deoarece există riscul unui transfer de culoare.

Dacă hainele albe și cele negre sînt ușor de sortat, provocarea intervine în cazul celor colorate. Poți utiliza drept criteriu de selecție intensitatea nuanțelor. De exemplu, spală hainele roșii împreună cu cele mov sau verzi, iar pe cele galbene cu cele roz. Ia în considerare și indicațiile înscrise pe eticheta. Acestea îți sînt de un real folos pentru a prelungi viață hainelor. Că truc, pentru a împiedică transferul de culoare, utilizează șervețele speciale în acest sens. Se găsesc ușor în hipermarketuri, în zona dedicată detergetilor pentru rufe.

Întoarce hainele pe dos

Procesul de spălare a hainelor este destul de agresiv. Apă, forță de frecare din cuva, detergentul, acționează asupra țesăturii, însă, în cazul hainelor colorate, acest proces ar putea fi prea intens. Pentru a minimiza impactul, întoarce hainele pe dos. Procedează în același mod și atunci cînd le usuci, mai ales dacă le expui la soare. Deși este foarte eficient în procesul de uscare, acesta afectează culoarea din țesătură. Încearcă să ferești hainele închise la culoare sau pe cele colorate de lumina soarelui, uscandu-le în interiorul locuinței tale într-o camera aerisită.

Nu supraîncarcă mașînă de spălat

Atunci cînd se adună foarte multe rufe de spălat, este tentant să încarci mașînă la capacitate maximă. Este însă mai bine să nu o faci, deoarece detergentul nu va fi distribuit corespunzător și nici clătirea nu se va realiza optim. Din cauza acestui lucru, pe haine pot rămîne urme albe de detergent. Acest fapt este cu atît mai dăunător în cazul rufelor colorate, care stand compactate în interiorul cuvei sînt predispuse să se păteze cu pigmenții de culoare eliminați din alte țesături. Apreciază cantitatea de rufe optimă pentru o încărcătură, lăsînd puțîn loc liber în interiorul cuvei, astfel încît acestea să se poată mișcă liber.

Spală cu apă rece

Acesta este unul dintre cele mai comune și mai eficiente sfaturi privind spălarea rufelor colorate. Deși temperaturile înalte curată foarte eficient, în cazul țesăturilor colorate, acestea reprezintă unul dintre principalii factori ce contribuie la estomparea nuanțelor. Din fericire, majoritatea detergenților sînt creați astfel încît să dea un randament foarte bun și la temperaturi joase. Dacă hainele sînt pătate, este indicat să te ocupi de îndepărtarea petelor înainte de a le pune la spălat sau le poți înmuia în prealabil în cazul în care sînt foarte murdare.

Alege detergentul potrivit

Este destul de costisitor să cumpărăm un detergent dedicat fiecărei categorii de culoare, însă cel creat special pentru hainele colorate merită. Acesta este dozat în așa fel încît să ofere cea mai bună îngrijire hainelor tale. Că regulă generală în ceea ce privește alegerea detergentului, orientează-te către un produs delicat, poate chiar ecologic. Dacă nu vrei să achiziționezi mai multe feluri de detergenți, adaptează programul de spălare în funcție de tipul și culoarea țesăturilor. Folosește un program pentru rufe delicate și o temperatura joasă pentru cele colorate, și un program lung, cu prespalare, și o temperatura înalta pentru cele albe.

Apelează la ingrediente naturale

Există două ingrediente pe care orice gospodină le are în bucătărie: oțetul și sarea. Acesta contribuie la menținerea intensității culorilor. Iată cum acționează.

Oțetul nu previne în adevăratul sens al cuvîntului estromparea culorilor. Efectul de intensificare a nuanțelor după utilizare, se datorează de fapt capacității pe care o are de a îndepărta detergentul care se acumulează în țesătură de-a lungul timpului și este responsabil pentru diminuarea intensității nuanțelor. Acidul din oțet elimina aceste reziduuri, iar culorile își recăpăta aspectul inițial. Dacă dorești să apelezi la proprietățile sale, adaugă o jumătate de pahar în timpul clătirii.

Sare. Clorură ajută la sigilarea culorilor în țesătură. Poți adaugă o lingură în mașînă de spălat la fiecare ciclu de spălare, fie este vorba despre haine sau lenjerie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?