X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Washingtonul invită la Guantanamo o expertă a ONU în domeniul drepturilor omului

16 mar. 2022,, 21:00   Externe
3371 0

Fionnuala Ni Aolain, raportor special pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului în combaterea terorismului în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, a anunţat marţi că a primit o "invitaţie preliminară" din partea Washingtonului pentru a vizita centrul de detenţie de la Guantanamo, ceea ce ar fi o premieră după două decenii de solicitări, informează Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Experţi independenţi ai ONU în domeniul drepturilor omului au încercat să obţină acces la închisoarea militară, amplasată în sud-estul Cubei, încă de la deschiderea acesteia în 2002 pentru prizonierii deţinuţi în cadrul "războiului împotriva terorismului" condus de SUA.

Experta ONU în drepturile omului a subliniat situaţia prizonierilor rămaşi în spatele gratiilor, care este "legată de încălcări persistente ale dreptului internaţional".

Închisoarea, care a găzduit pînă la 800 de deţinuţi, mai are acum 38, dintre care unii au sosit în primele luni de la deschidere.

''Mulţi dintre aceşti bărbaţi intră în al douăzecilea an de detenţie'' impusă de SUA, a denunţat ea.

Fionnuala Ni Aolain a reamintit că raportorul special al ONU pentru tortură "a stabilit că actualele condiţii din închisoarea de la Guantanamo constituie circumstanţe care echivalează cu tortura şi alte tratamente crude, inumane şi degradante în conformitate cu dreptul internaţional".

''Aceşti bărbaţi trăiesc cu trauma profundă a torturii psihologice şi fizice'', a adăugat ea.

''Menţinerea lor în detenţie într-un loc în care au fost supuşi unor încălcări atît de profunde reprezintă o încălcare ireconciliabilă a drepturilor omului''.

Cei care au fost transferaţi de la Guantanamo "continuă să trăiască într-o incertitudine juridică, fără recursuri, statut juridic sau reabilitare în ţările de relocalizare sau de origine".

Deşi a deplîns situaţia, responsabila ONU a salutat invitaţia ca fiind un "pas pozitiv".

Aceasta a precizat că o invitaţie preliminară înseamnă că parametrii vizitei sînt încă în curs de discuţie.

''Este vorba de garantarea cerinţelor de independenţă şi imparţialitate şi de asigurarea condiţiilor pentru vizite neîngrădite", a spus ea. ''Acest lucru poate dura ceva timp''.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?