Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Căror riscuri îți expui sănătatea în cazul arsurilor solare

26 iun. 2023,, 01:00   Externe
1577 0

În ciuda avertismentelor cu privire la efectele negative are arsurilor solare, multe persoane se expun în exces razelor arzătoare ale soarelui pentru a obţine mult doritul bronz sau pur şi simplu pentru a se bucura cît mai mult de sezonul cald.

Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, atenţionează că pericolele asociate cu arsurile solare sînt mai mult decît cosmetice, astfel că prevenirea apariţiei lor va ajuta la evitarea ulterioară a unor probleme de sănătate, precum şi a îmbătrînirii premature.

Arsurile solare, spre deosebire de cele termice, cauzează deteriorarea pielii înainte de apariţia roşeţei.

Cu alte cuvinte, în stadiile iniţiale ale dezvoltării arsurilor solare, senzaţia de durere este foarte uşoară sau lipseşte chiar în totalitate, fapt pentru care multe persoane ajung să se supraexpună la soare fără să işi dea seama de pericolul implicat. Se întîmplă adesea ca după o zi petrecută la plajă, seara în cameră să observăm cu surprindere gravitatea situaţiei: pielea înroşită, senzaţia de usturime şi de piele care strînge – deşi în timpul zilei aceste simptome nu îşi făcuseră simţită prezenţa.

Ce sînt arsurile solare


Arsura solară reprezintă un semn clar că ADN-ul din celulele pielii a fost deteriorat de expunerea în exces la soare. Acest fenomen accelerează îmbătrînirea pielii şi creşte riscul de apariţie a cancerului de piele.

“Cînd îşi face apariţia arsura solară, pielea devine roşie şi este însoţită de senzaţia de durere. Dacă arsura este severă, se pot dezvolta vezicule cu lichid, iar uneori pot apărea chiar şi frisoane, greaţă, dureri de cap şi slăbiciune. Cîteva zile mai tîrziu, pielea va începe să se cojească, deoarece organismul încearcă să elimine celulele afectate de soare", explică specialistul dermatolog.

Riscuri legate de arsurile solare

Arsurile solare pot creşte riscul apariţiei cancerului de piele, existînd dovezi că o singură arsură solară dobîndită în copilărie creşte şansele de melanom mai tîrziu în viaţă.
În timp ce alte tipuri de cancere cutanate sînt cauzate de expunerea cumulată la soare, melanomul apare ca urmare a unor expuneri scurte, dar intense la soare, urmate de arsuri solare. Există teorii potrivit cărora cinci sau mai multe arsuri în tinereţe cresc riscul de melanom pe durata vieţii cu 80%”.

Arsurile solare pot favoriza şi îmbătrînirea prematură a pielii deoarece undele UVA pătrund în derm, unde altereaza calitatea colagenului şi elastinei, rezultînd linii fine sau chiar riduri.

“Pigmentarea neuniformă, melasma, aspectul tern – reprezintă alte efecte negative ale supraexpunerii la soare. Din păcate, dauna provocată de arsurile solare este de multe ori ireversibilă, însă unele efecte, mai ales cele de scurtă durată, pot fi ameliorate cu tratamente specifice dermatologice.", spune domnul doctor Laurenţiu Vlădău.

Persoanele predispuse la a dezvolta arsuri solare, cum ar fi cele cu piele deschisă la culoare, cu o culoare roşie a părului, cu pistrui şi număr crescut de aluniţe ar trebui să acorde cît mai multă atenţie pentru a evita expunerea excesivă la soare, mai ales în tinereţe.

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?