X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Palpitații la inimă noaptea: ce înseamnă și cînd trebuie să mergi la doctor

3 iul. 2022,, 22:00   Externe
5211 2

Palpitațiile inimii sînt senzația pe care o ai, uneori, că inima ta se comportă ciudat: ba aleargă, ba sare peste bătăi sau bate mai puternic decît în ​​mod normal.

Aceste senzații pot fi cauzate de schimbări reale ale bătăilor inimii sau pot fi, pur și simplu, o stare normală, în care tu devii mai conștientă de felul în care îți bate inima.

În primul rînd, o veste bună: palpitațiile la inimă pe care le simți pe timp de noapte, deși îți pot părea inconfortabile și îngrijorătoare, nu sînt, de obicei, periculoase. Ele sînt, în general, o condiție obișnuită (mulți oameni se confruntă în mod regulat cu astfel de experiențe) și, în cele mai multe cazuri, pot fi controlate cu modificări de stil de viață și intervenții nutriționale.

Palpitațiile cardiace sînt o conștientizare intensă a bătăilor inimii, cauzată de impresia că inima ta bate prea repede, prea încet, prea cu forța sau neregulat. Uneori, palpitațiile sînt însoțite de un sentiment de anxietate. Frecvența și severitatea palpitațiilor cardiace pot varia foarte mult: pot dura cîteva secunde, cîteva minute, ore sau chiar zile. Este posibil să ai un singur episod, episoade ocazionale sau episoade frecvente, în funcție de cauză sau de modul de declanșare.

Palpitațiile la inimă sînt cauzate de schimbări ale sistemului electric care controlează inima; ele nu sînt în general legate direct de problemele de circulație, deși în cazuri extreme bătăile inimii lente, neregulate sau mai puțin eficiente pot avea un impact puternic asupra sistemului cardiovascular. Din acest motiv trebuie să te adresezi medicului atunci cînd ai palpitații cardiace.


sînt periculoase palpitațiile inimii noaptea?

Cu cîteva excepții, palpitațiile inimii care apar noaptea nu sînt cauzate de nimic altceva decît ceea ce le cauzează și pe cele ce apar ziua. Palpitațiile inimii simțite doar atunci cînd stăm culcați, în majoritatea cazurilor, le avem și în poziție verticală, în timpul zilei, dar nu le observăm decît atunci cînd ne pregătim pentru somn și în jur e liniște. În cazul unei inimi sănătoase, normale din punct de vedere structural, palpitațiile sînt considerate, în general, benigne. Dacă palpitațiile inimii tale nu au legătură cu vreo boală gravă de care suferi sau cu o aritmie (despre care, în mod normal, ar trebui să știi deja), ele pot fi controlate sau chiar stopate.

În majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de palpitații ale inimii noaptea nu au ritmuri cardiace semnificativ diferite de cele din timpul zilei, doar le sesizează noaptea cînd în jur sînt mai puține sunete și senzații care să le distragă atenția de la bătăile inimii. Cauzele palpitațiilor cardiace sînt multiple. Uneori, palpitațiile inimii noaptea pot fi cauzate de poziția în timpul somnului a persoanei respective. Oamenii care dorm pe partea stîngă sau pe spate exercită o presiune asupra nervului vag - o componentă importantă a sistemului nervos parasimpatic, responsabil pentru controlul ritmului cardiac. Atunci cînd se exercită o presiune externă asupra acestui nerv, este posibil să se declanșeze un impuls electric care parcurge lungimea nervului și te poate face să-ți conștientizezi, temporar, bătăile inimii, fără probleme pentru sănătatea ta.

Alteori, aceste palpitații la inimă sînt cauzate de stres sau de anxietate. Și stresul poate avea un efect fizic asupra corpului tău - poate provoca descărcări mai frecvente sau neregulate ale terminațiilor nervoase care controlează inima. Anxietatea și atacurile de panică, ridicînd nivelul de adrenalină, pot să declanșeze palpitații la inimă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?