Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sfecla de zahăr, afectată de secetă. Roada ar putea fi cea mai mică din ultimii zece ani

16 aug. 2022,, 20:00   Externe
2088 0

Primăvara rece şi seceta din această vară au afectat foarte mult dezvoltarea sfeclei de zahăr. Experţii estimează că roada din acest an ar putea fi cea mai mică din ultimii zece ani. Totuşi, ei speră că ploile din ultima perioadă ar putea remedia situaţia. În acelaşi timp, agricultorii care cultivă sfeclă de zahăr susţin că înregistrează pierderi enorme, informează Noi.md cu referire la trm.md.

În acest context, autorităţile au discutat cu întreprinderile procesatoare, care au promis că în cel mai scurt timp îşi vor revedea preţul de achiziţie a sfeclei de zahăr. Ele anterior ofereau 750 de lei pentru o tonă. Fermierul Grigore Lupaşcu deţine peste 300 de hectare de sfeclă de zahăr în raionul Drochia.

„Tehnologiile s-au respectat întocmai, însă în lipsă de precipitaţii, sfeclă nu s-a dezvoltat. 00.37 Nici 15, 20 de tone la ha nu o să recoltăm”, a relatat fermierul Grigore Lupaşcu.

Din cauza situaţiei climaterice nefavorabile, an de an se micşorează suprafaţa terenurilor agricole cu această cultură, raionul Drochia fiind cel mai mare producător de sfeclă de zahăr din ţară.

„Avînd şi fabrica de zahăr în raionul Drochia, 8 sau 10 mii de hectare de sfeclă de zahăr se prelucrau, la ziua de azi am ajuns sub 2 mii de hectare. Din cauza precipitaţiilor oamenii nu cultivă această cultură”, a declarat vicepreşedintele raionului Drochia, Ion Dascăl.

În acest an, suprafaţa însămînţată cu sfeclă de zahăr în ţară constituie circa 13 mii de ha. Experţii susţin că ploile din această lună ar putea duce la creşterea roadei, dar nu cu mult.

„La moment sfecla de zahăr a acumulat în jur la 350 de grame fiecare rădăcină, după ploi sperăm că vor acumula încă vreo 200 de grame, adică sperăm că vom avea în jur la 44 -48 de tone la ha, ceea ce este considerabil mai mic comparativ cu anii precedenţi cînd aveam 65-70 de tone la ha”, a menţionat directorul Institutului Selecţia Bălţi, Boris Boincean.

La sfîrşitul lunii iulie, producătorii de sfeclă de zahăr din ţară s-au întîlnit cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea şi au discutat despre necesitatea majorării preţului de achiziţie de către întreprinderile procesatoare.

„La acel moment preţul pe care îl oferea întreprinderile de procesare era de 750 de lei per tonă, noi am mai discutat cu întreprinderile ei au zis că o să-şi revadă preţul. Pentru 2022 s-a prognozat o recoltă de 500 de mii de tone de sfecla de zahăr din care s-ar produce 69 de mii de tone de zahăr, dar aici nu trebuie să intrăm în panică deoarece avem producţia anului trecut care va asigura securitatea alimentară a ţării”, a afirmat secretarul de stat MAIA, Vasile Şarban.

În Republica Moldova, consumul anual de zahăr este de aproape 85 de mii de tone. O cantitate record - peste 177 de mii de tone de zahăr a fost produsă în ţara noastră în anul 2014, cînd a fost recoltat peste 1 milion 350 de mii de tone de sfeclă de zahăr.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?