Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dependența de condițiile meteo: cum scăpăm de ea?

29 iul. 2019,, 05:01   Externe
3489 0

Pentru o perioadă îndelungată de timp, tendința de creștere rapidă a meteoropaților a fost asociată cu încălzirea globală și cu schimbările climatice.

Recent, însă, s-a constatat că acest fenomen are loc din cauza dezvoltării rapide a vieții urbane departe de natură și de aerul curat. Locuitorii din orașe sînt de două ori mai influențați de condițiile meteorologice decît locuitorii din mediul rural. Cu sute de ani în urmă, oamenii trăiau în armonie deplină cu natura. Ei se adaptau mult mai ușor fluctuațiilor de temperatură și capriciilor presiunii atmosferice. Organismul, care era călit de fluctuațiile meteo permanente, făcea față cu succes stresului și ciclurilor naturale ale anotimpurilor.

Acum, însă, oamenii sînt extrem de sensibili la microcataclismele meteorologice. Vara ne refugiem de căldură în spații dotate cu aer condiționat, iar iarna ne încălzim de la sistemul centralizat de încălzire. Astfel, organismul își pierde capacitatea de a se adapta rapid, iar la schimbările climatice răspunde printr-o stare de sănătate precară.

În cazul în care sistemul nostru imunitar este slăbit, sau cînd sîntem bolnavi, reacționăm mult mai acut la fluctuațiile meteorologice. Acest lucru explică de ce de cele mai multe ori în categoria meteoropaților intră oamenii în vîrstă, care din cauza vîrstei sau a unei boli grave au un mecanism de apărare slab.

În zilele cu presiune atmosferică ridicată (vara e foarte cald și fără nori, iarna – însorit și geros), crește tensiunea arterială, apar dureri de cap, persoanele dependente de condițiile meteo sînt iritate și nervoase. Medicii recomandă acestor persoane să ofere corpului o pauză, să renunțe la eforturi de orice fel și la orice produse care ar duce la creșterea presiunii – ceai, cafea, cola, energizante, sare și alcool.


Cînd presiunea atmosferică scade (cerul e acoperit de nori, vara e năduf, iar iarna e umed), pentru meteoropați începe perioada depresivă. În ciuda letargiei și lipsei de energie, insomniile sînt foarte frecvente în această perioadă. Durerile de cap de cele mai multe ori sînt însoțite de stări de vomă. Medicii recomandă în această perioadă să începeți ziua cu exerciții de yoga sau cu o plimbare vioaie în aer liber. Puteți consuma mai multă cafea, iar înainte de culcare – alimente bogate în carbohidrați: paste, sandvișuri, biscuiți.

Meteodependența este imposibil de tratat - fie simțim ciclurile naturale, fie nu. Cu toate acestea, profilaxia, renunțarea la obiceiurile nocive, odihna activă în aer liber vă vor ajuta să treceți ușor peste reacțiile neplăcute ale organismului la schimbările bruște ale vremii.
Articulațiile sănătoase, nervii de oțel și pereții elastici ai vaselor sangvine nu vor permite ca data viitoare să renunțați la viața normală înainte de furtună sau de creșterea presiunii atmosferice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?