Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Tradiția culturală Sînziene din etnicul moldovenesc

25 dec. 2019,, 05:00   Externe
3872 1
Interconectarea festivalurilor populare antice, ritualurilor, riturilor și obiceiurilor cu specificul culturii naționale, de mulți ani excită mintea psihologilor, lingviștilor, istoricilor și cercetătorilor din domeniul sociologiei.
Unele sărbători iau o formă care se răspîndesc asupra întregii civilizații și au un impact asupra fiecăruia dintre reprezentanții săi. Un exemplu de astfel de fenomen la scară largă este sărbătoarea mult așteptată Revelion și ritualurile legate de acesta. Dar pe lîngă sărbătorile atît de vestite și acceptate de societate ca Anul Nou, există multe alte tradiții, mai puțin cunoscute și studiate. Unul dintre aceste ritualuri festive provine de la etnia moldovenească și se numește „Sânziene”. Vom descrie acest lucru, astfel încît să vă puteți familiariza și să vă imaginați rolul, aspectul în viața oamenilor, cultura și, eventual, viața personală.
„Sânziene” sînt niște creaturi foarte frumoase care trăiesc pe cîmpuri și păduri, dansează și fac cerc în această noapte. Se spune că noaptea în ajun ele zboară peste pajiști, mirosind și atingând florile sălbatice, îmbogățindu-le cu proprietăți speciale de vindecare. Oamenii pot lua aceste flori și le pot folosi ca flori miraculoase, fiind în stare să ajute oamenii în toate bolile și greutățile. Aceste creaturi neobișnuite, mitice, zboară prin aer și se plimbă pe pământ în noaptea respectivă și pot oferi copii femeilor căsătorite, contribuie la nașterea animalelor și păsărilor rare în gospodărie. Zînele Sînziene sînt întotdeauna bune cu oamenii. Pentru a scăpa de boli, femeile și fecioarele se scăldau în apă curgătoare în acea zi și se umpleau de sănătate și fertilitate prin apă. Dimineața, înainte de răsăritul soarelui, toată roua era considerată vindecătoare. De aceea, vă puteți scălda chiar în rouă și vă puteți spăla părul cu rouă.
„Sânziene” lecuiesc bolnavii și îi protejează pe cei nevoiași, dar cel mai interesant este că ajută fetele tinere care încă nu s-au căsătorit să-și găsească destinul și să-și determine ursitul.
„Sânzienele” sunt zîne misterioase de vară cu puteri magice care binecuvîntează oamenii și animalele, întăresc căsătoriile. Toate ritualurile sărbătorii Sânziene sunt axate pe dragoste și căsnicie. De aceea, există o întreagă succesiune de acțiuni pentru a-ți găsi partenerul de suflet în această noapte magică.
În unele sate, de Sînziene, băieții tineri încearcă să impresioneze fetele jucîndu-se literalmente cu focul. Ei iau torțe arzătoare și încep să le rotească, creînd cercuri care simbolizează Soarele. Tinerii se joacă cu „făcliile” într-un spectacol de foc periculos, dar fascinant, scînteier. Apoi, fetele necăsătorite se adună pentru a aduna flori și a le pune sub pernă, cerînd de la Sînziene să le ajute să viseze adevăratul lor suflet pereche.
În unele regiuni, în special în mediul rural, deseori fetele tinere joacă rolul Sânzienelor. Una dintre fete este aleasă pentru a fi prezentată celui mai puternic flăcău. După ce este îmbrăcată în alb și împodobită cu coroniță aurii de grîu - simbol al Soarelui și al verii – ea trebuie să adune toate celelalte fete într-un cerc mare și să danseze cu ele. Apoi, toate adună flori și fac coroane frumoase. Apoi fetele își aruncă coroanele pe acoperișul caselor, repetîndu-și dorințele de dragoste. Dacă coroana aruncată rămîne pe acoperiș, în curînd fata se va căsători, dacă nu, fata trebuie să aștepte nunta ei încă un an sau doi.
Ulterior, potrivit poziției oficiale a Bisericii Ortodoxe, obiceiurile de „Sânziene” au fost asociate cu sărbătorirea Nașterii Domnului Ioan Botezătorul, care de asemenea are loc pe 24 iunie.
Astfel, vedem că această zi este o sărbătoare a iubirii și a fericirii, foarte asemănătoare cu cea cunoscută în multe grupuri etnice, noaptea solstițiului de vară, cînd se întîmplă minuni și întreaga lume devine un regat magic.
Sărbătoarea „Sînziene” se aseamănă cu sărbătoarea Ivan Kupala la slavi. Este similar după conținut și esența acțiunii. Dar aceste acțiuni în sine și forma lor diferă, avînd în vedere specificul geografic regional și național al dezvoltării conștiinței culturale generale a populației locale. Simbolica sărbătorii „Sânziene” transmite conținutul cultului soarelui asociat cu dragostea și setea de viață a reprezentantului uman al acestei comunități etnice.
autor: Anna Kuntz
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?