X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cît de periculoase sînt alergiile de la fructele de pădure

4 dec. 2021,, 23:33   Externe
5804 0

Fructele de pădure reprezintă o adevăratădilemă, în ceea ce privește vîrstă potrivită pentru introducerea lor în alimentația copiilor

Alergii la fructe de pădure. Cunoaștem cu toțîi faptul că acestea conțîn o multitudine de vitamine și minerale, însă haideți să aflăm și aspecte mai puțin cunoscute, precum și pericolul, pe care îl pot prezența fructele de pădure pentru copii.

De la ce vîrstă îi dăm copilului fructe de pădure

Deși fructele de pădure conțin o mulțime de vitamine și minerale și în special antioxidanți, este bine să le administrați cu precauție, în cazul în care cunoașteți un aliment la care e alergic copilului,aveţi un istoric familial de alergii sau chiar v-aţi ciocnit de pre-existența astmului bronșic (sau a iritatiilor pielii, eventual urticarii), se pare că în cazul acestora, vîrsta cea mai potrivită este după 2 ani, spre deosebire de copiii fără aceste probleme, care le pot primi în alimentație chiar de la începutul diversificării, la 6 luni, iar cantitatea trebuie crescută treptat (începeți cu o bucată mică, pentru a verifică potențialul alergenic). Medicii recomandă să urmăriți cel puțîn 3 zile după administrarea lor eventuale reacții ale organismului (înainte de a încerca un nou aliment), în special umflarea limbii și a fetei, eczemă, wheezing (respiraţieşuierătoare) și probleme respiratorii, crampe abdominale, vărsături și diaree.Dacă apar aceste simptome, trebuie să apelați de urgență la medic, scrie qbebe.ro.

Pericolele consumului fructelor de pădure la copii


Studiile au demonstrat, în plus, că fructele de pădure, preparate termic prezintă un risc alergen mai redus, cauza identificată fiind chiar proteina responsabilă de coloritul intens (care prin fierbere/coacere este alterată).

Apoi, deși majoritatea studiilor nu includ fructele de pădure printre cauzele cel mai des întîlnite ale alergiilor, semințele, pe care le conțin (în special căpșunile și măceșele) conferă, de fapt, acest caracter nedorit și, pe lîngă faptul că sînt imposibil de eliminat din fruct înainte de consum, nici nu pot fi mistuite, putînd fi identificate în scaunul copilului.

Rețineți și faptul că în cazul copiilor de vîrstă mică, din cauza dimensiunii extrem de reduse, fructele de pădure prezintă și un pericolmare de înecare, prin urmare se recomandă felierea, zdrobirea acestora înainte de consumul efectiv (cel puțînpînă la vîrstă de 3 ani). Nu în ultimul rînd, există o serie de fructe de pădure otrăvitoare, prin urmare nu consumați niciun fruct de proveniență îndoielnică, în special dacă este vorba de bobițe mici de culoare roșie.

Dacă dvs. sau copiii îngeraţi mai mult de trei astfel de fructe puteți manifesta greață, diaree, vărsături, amețeală, iar cei mici în plus și tahicardie. Apelați de urgență la medic, dacă copilul a ingerat fructe otrăvitoare. Dacă cumpăraţi fructe de pădure din magazine, este important să le curățați bine (cu multă apă), deoarece pot conține cantități mari de pesticide.

Alergii la fructe de pădure. Căpșunele

Controversele cel mai des întîlnitese referă lacăpșunile, deoarece sînt cel mai des utilizate de părinți în alimentația copilului și, de altfel, cele mai accesibile, fiind ușor de procurat în orice anotimp. Deși unii specialiști consideră vîrstă de 2 ani drept optimă pentru introducerea lor în dietă copilului, alții sînt de părere că momentul începerii diversificării este cel potrivit. În cazul alergiei alimentare la aceste fructe, sistemul imunitar al copilului va secreta histamine, deoarece percepe compoziția lor drept dăunătoare.

Dacă și dvs.sînteți alergici la căpșune, sînt șanse mari că și cel mic să dobîndească această predispoziție (conform Universității Maryland), mai ales dacă acesta suferă și de alte alergii. Principalele probleme, care apar sîntmîncărimile, iritațiile și umflarea extremităţilor, inclusiv a ochilor și chiar strănutul, mai rar apare șocul anafilactic cu simptomele prezentate mai sus.

Alergia la căpșuni este ușor de diagnosticat prin intermediul unui test cutanat și tratamentul constă în evitarea lor (inclusiv a produselor ambalate, care pot conține urme din acestea).

Alergii la fructe de pădure. Zmeură

Și acestea reprezintă o excelentă sursă de fibre vegetale datorită semințelor (peste 6g din 100 g de fructe) și a vitaminei C. Conțin, de asemenea,folați și vitamina E. Deoarece nu au un gust prea dulce, mai ales cînd nu sînt foarte coapte, copiii le pot fi servite, presuratecu zahăr. Comparativ cu căpșunile, au un aport caloric mai mare, de 225 kJ la 100 g de fructe.

Alergii la fructe de pădure. Murele

Extrem de asemănătoare cu zmeura, murele sînt bogate în vitamine, antioxidanți și minerale cum sînt calciul și manganul. S-a constatat faptul că împreună cu zmeura, merele, bananele, portocalele, cireșele, coacăyaroşie, afine și struguri roșii ajută la tratamentul astmului și chiar al diabetului la copii. Sînt ușor de consumat, deoarece nu necesită decojire, iar zaharurile conținute conferă energia necesară organismului în mod natural.

Alergii la fructe de pădure. Afinele

Afinele sînt cu atît mai dulci la gust cu cît au culoarea mai închisă, reprezentînd, de asemenea, o sursă bună de vitamina C și de fibre vegetale. Un studiu recent efectuat asupra copiilor cu tumori a constatat faptul că acestea pot inhiba creșterea vaselor de sînge din tumori, aceste proprietăți fiind datorate conținutului mare de antioxidanți.

Alergii la fructe de pădure. Merişoarele

Sucul de merișoare s-a dovedit eficient în prevenirea adeziunii bacteriilor cum este Escherichia coli din epiteliul vezicii urinare (deși nu sînt dovezi certe în ceea ce privește copiii). Sucul de merișoare este sigur pentru consumul copiilor, iar aciditatea se reduce palatabilitatea celor mici (acea calitate a acestuia de a satisface gustul și preferință celui care îl consumă).

Merisoareleconțînflavonoide, antocianine, catehine și terpenoide și acizi organici, acidul benzoic fiind corelat cu prevenirea proliferării bacteriene la nivelul tractului urinar. Trebuie consumate însă cu moderație, deoarece în cantități mari pot duce la diaree.

Alergii la fructe de pădure. Măceșele

Măceșele conțîn licopen, un antioxidant important și puternic, care previne oxidarea lipoproteinei de densitate mică și a multor membrane celulare. Licopenul din măceșe diferă că distribuție izomerică prin comparație cu cel din alte surse ca roșiile sau grepfruit-ul roșu. Măceșele conțîn de asemenea vitamina A și B, acizi grași esențiali și flavonoide. Au efect anti-inflamator și antioxidant, prin urmare sînt des întrebuințate la copii în prevenirea răcelii sau a gripei. Trebuie să rețineți însă că prezintă unnivel alergen ridicat datorită pufului din interiorul fructului, care trebuie înlăturat înainte de consum (se consumă practic doar coaja lor).

Alergii la fructe de pădure. Cătină

La fel că măceșele, vorbim de fructe autohtone și extrem de benefice. Un fruct de cătină conține de 10 ori mai multă vitamina C decît portocala, iar aciditatea lor încetinește digestia, ceea ce asigura o senzație de sațietate mai îndelungată. Cătina este întrebuințată din vremuri străvechi pentru tratamentul tusei, a problemelor digestive, febrei, inflamației, răcelii, afecțiuni ale organelor (plămîni, inimă, ficat), chiar a problemelor metabolice sau ale pielii. Acest fapt se datorează acțiunii de regenerare a pielii și mucoaselor, îmbunătățiriisistemului imunitar și reducerii oxidării și întăririi sistemului cardiovascular.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?