Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Opinie: Moldova nu a reușit să atingă o creștere economică la nivelul potențialului său

28 mar. 2022,, 22:15   Externe
2364 0

Din cauza reformelor lente, a dependenței energetice, a corupției ridicate și a problemelor grave din sistemul judiciar, Moldova nu a reușit să atingă o creștere economică la nivelul potențialului său. Declarația a fost făcută de ministrul Finanțelor într-un interviu acordat băncii germane KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau). El a spus că apropierea de UE aduce beneficii economice prin accesul la o piață mare, cu o putere de cumpărare ridicată și stabilă. În același timp, modelul european de dezvoltare este cea mai bună opțiune pentru a crea condiții pentru îmbunătățirea nivelului de trai și a bunăstării cetățenilor moldoveni, informează infomarket.md.

El a spus că Moldova se ghidează după principiile democratice, valorile și practicile de bună guvernare stabilite de UE, iar UE sprijină Moldova pentru a îmbunătăți guvernarea instituțiilor statului prin mijloace financiare și tehnice. Societatea moldovenească este puternic divizată, dar majoritatea împărtășește valorile europene. Dumitru Budeanschi a reamintit că UE a oferit Moldovei expertiză și sprijin financiar în timp util în timpul pandemiei COVID-19. Anul trecut, UE a adoptat un plan pentru dezvoltarea și restaurarea economică a Moldovei, care prevede un sprijin în valoare de 600 de milioane de euro în următorii trei ani.

Pentru a ajuta Moldova să facă față crizei energetice de la sfîrșitul anului 2021, UE a oferit expertiză și asistență nerambursabilă în valoare de 60 de milioane de euro. Ministrul Finanțelor a declarat că implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA) a avut un impact foarte pozitiv asupra economiei moldovenești. De exemplu, exporturile companiilor moldovenești în UE au crescut cu peste 61% în 2019 (anul de dinaintea pandemiei) în comparație cu 2013, iar ponderea exporturilor moldovenești în UE în 2020 a fost de 66,5%. DCFTA oferă, de asemenea, mai multe oportunități pentru investitorii din țările europene. În prezent, acestea reprezintă 67,5% din totalul investițiilor directe în Moldova.

Dumitru Budeanschi a subliniat că Moldova a implementat un sistem de reglementare solid pentru sectorul bancar. De asemenea, țara a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Totodată, referindu-se la cele mai mari provocări în ajustarea Moldovei la standardele UE, ministrul Finanțelor a spus că din cauza reformelor lente, a dependenței energetice, dar mai ales a corupției înalte și a problemelor grave din sistemul judiciar, țara nu a reușit să atingă ritmuri de creștere la nivelul potențialului său, iar creșterea medie anuală sub 3% a agravat diferența față de țările UE. Referindu-se la următorii pași în procesul de transformare, Dumitru Budeanschi a spus că este în curs de elaborare o nouă agendă a asociației pentru următorii 7 ani, iar documentul va stabili prioritățile de cooperare și reforme pe termen scurt și mediu în toate domeniile acoperite de acordul de asociere.

El a declarat că Moldova va accelera reformele în domeniul statului de drept și al combaterii corupției. El a spus că transformarea sistemului judiciar într-un sistem lipsit de corupție, responsabil și cu adevărat independent este o condiție prealabilă pentru deblocarea potențialului de creștere. "Administrația publică trebuie modernizată prin implementarea efectivă a principiilor bunei guvernări și prin consolidarea capacității instituțiilor publice. Printre domeniile-cheie de reformă se numără gestionarea finanțelor publice, administrarea fiscală și vamală, gestionarea investițiilor publice, achizițiile publice și remunerarea funcționarilor publici și a angajaților întreprinderilor de stat. Implementarea acestor reforme este crucială pentru a crește eficiența sectorului public, pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice și utilități, precum și pentru a asigura o creștere economică incluzivă și durabilă", a declarat ministrul Finanțelor.


De asemenea, el a menționat că Moldova are probleme serioase legate de securitatea energetică, iar fără rezolvarea acestei probleme, dezvoltarea economică va rămîne foarte limitată, ceea ce va afecta negativ condițiile de viață ale populației și situația social-politică generală din țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?