X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Mineralul fără de care nu poți trăi

24 apr. 2023,, 01:30   Externe
3384 0

Mineralul esențial, necesar pentru supraviețuirea omului. Acesta se găsește în toate țesuturile organismului și joacă un rol în producerea celulelor roșii din sînge și menținerea celulelor nervoase, dar și a sistemului imunitar.

De asemenea, ajută organismul să formeze colagen și să absoarbă fierul și joacă un rol în producția de energie.

Este vorba despre… cupru! Majoritatea cuprului din organism se găsește în ficat, creier, inimă, rinichi și mușchi scheletici. Medicii susțin că aportul zilnic recomandat este de 1,4-3 mg, deficitul de cupru fiind foarte rar întîlnit la persoanele sănătoase.

Atît prea mult cît și prea puțin cupru în organism poate să afecteze modul în care funcționează creierul. Deteriorările sînt adesea legate de boala Menkes, Wilson și Alzheimer.

Iată ce beneficii are cuprul asupra sănătății:


Cuprul este un nutrient esențial pentru organism. Alături de fier, permite corpului să formeze celule roșii din sînge. Ajută la menținerea oaselor sănătoase, a vaselor de sînge, a nervilor și a funcției imune și contribuie la absorbția fierului.

Previne bolile cardiovasculare și osteoporoza. Cuprul suficient în dietă poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și a osteoporozei. Mai exact, nivelurile scăzute de cupru au fost asociate cu colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată. sînt și cercetători care au susținut chiar că pacienții diagnosticați cu insuficiență cardiacă pot beneficia de suplimente de cupru.

Contribuie la menținerea imunității optime. Prea puțin cupru poate conduce la neutropenie – un deficit al celulelor albe din sînge, sau al neutrofilelor, care luptă împotriva infecțiilor. O persoană cu un nivel scăzut de neutrofile are un risc mai mare de a face, de exemplu, o boală infecțioasă.

Ține osteoporoza la distanță. Deficitul de cupru sever este asociat cu o densitate minerală osoasă mai scăzută și cu un risc mai mare de osteoporoză.

Cuprul joacă un rol important în menținerea colagenului și elastinei, principalele componente structurale ale corpului nostru. Cercetătorii cred că acest mineral poate avea proprietăți antioxidante și că alături de alți antioxidanți, contribuie la prevenirea îmbătrînirii pielii.

Excesul de cupru:

Aportul oral excesiv de cupru și efectuarea hemodializei cu apă contaminată cu acest element sînt toxice. Simptomatologia acută, la un aport de ordinul miligramelor constă în anemie hemolitică, greață, vărsături, diaree.

Deficitul de cupru:

Se întîlnește în cazuri extrem de rare, mai ales la copiii care au diaree persistentă, asociată de regulă cu o dietă săracă în lapte, malabsorbție severă și exces de săruri de zinc în dietă.

Deficitul ereditar de cupru apare în cazul sugarilor de sex masculin care au moștenit o genă mutantă de la mamă. Copiii prezintă retard mintal, scăderea cantității de colagen și elastină din piele și din pereții vaselor de sînge, care duce la o multitudine de complicații.

Alimente bogate în cupru:

Ficatul este o sursă excelentă de cupru.

Stridiile, un tip de crustacee considerat adesea o delicatesă și care pot fi servite fierte sau crude, în funcție de preferințe sînt bogate în cupru. În plus, au puține calorii și multe substanțe nutritive esențiale, cum ar fi zincul, seleniul și vitamina B 12.

Nucile și semințele sînt bogate în fibre, proteine ​​și grăsimi sănătoase, precum și o gamă largă de alți nutrienți.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?