Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Magnolia: cum se alege pentru plantare și cum o îngrijești

27 mar. 2022,, 19:00   Externe
10753 0

Cine nu este fascinat de frumusețea unei magnolii înflorite? Cu florile sale impunătoare, dar în același timp delicate, magnolia atrage atenția oricui. Considerați printre cei mai frumoși pomi care înfloresc primăvara sau vara, aceștia înfrumusețează orice grădină.

Magnolia face parte din familia Magnoliaceae. Este o plantă iubitoare de soare și căldură, ce provine din țările asiatice și totodată, este una dintre cele mai vechi plante cu flori din lume. Fosilele sale evidențiază faptul că exemplarele din această familie erau deja înflorite în urmă cu 95 de milioane de ani, pe vremea dinozaurilor. Există peste 70 de specii de arbuști de magnolie, trăsătura lor comună fiind florile hermafrodite, în formă de cupă, de dimensiuni mari, cu petale roz, albe, violet, galbene care emană un parfum splendid. Magnolia înflorește la finalul primăverii și poate atinge înălțimi de pînă la 10 metri. Iată cele mai cunoscute tipuri de magnolii:

Magnolia stellata: foarte des regăsită la noi în țară. Acest tip are coroana rotundă și foarte amplă. Florile albe, duble, mici, în formă de stea apar în lunile martie, aprilie.

Magnolia x soulangeana: acest tip poate atinge circa 7 metri. Florile mari, de culoare roz cu alb la interior, în formă de cupă apar în aprilie.

Magnolia liliiflora: are florile mari, de culoare violet, cu nuanțe de crem în interior, ce apar în lunile mai, iunie.


Magnolia grandiflora (magnolia veșnic verde): atinge dimensiuni mari, atît în ceea ce privește înălțimea arbustului, cît și a florilor care ajung pînă la 25 cm în diametru. Și aceasta are un parfum foarte intens, la fel ca toate celelalte.

Magnolia acuminata: poate ajunge la înălțimi de peste 10 m. Lujerul acestei specii este roșiatic, iar florile sînt de culoare gălbuie, apărînd în luna mai.

Magnolia obovata: aceste magnolii înfloresc în luna iunie. Frunzele sale sînt mari, iar florile albe în formă de cupă au filament roșu și un parfum intens.

Cum se alege magnolia pentru plantare

Magnolia trebuie transplantată cu un balot de pămînt la rădăcini. Acesta le ajută să nu se ofilească și să se prindă mai repede. Pămîntul în care magnolia se simte „în elementul ei” este bine drenat, fertil, bogat în humus sau argilos, cu un pH ușor acid. Nu se recomandă plantarea magnoliilor care au rădăcinile libere. Înmulțirea acestei specii se face cu ajutorul butașilor, prin marcotare sau altoire.

Magnolia necesită mult soare, deci trebuie plantată într-un loc potrivit în grădină. Ideal ar fi ca aceasta să se planteze la începutul primăverii, după ce perioada de îngheț a trecut, și maxim pînă la finalul lui aprilie. Poate fi plantată și toamna, însă șanseze ca ea să se prindă și să se dezvolte scad considerabil.

Pomul se va pune într-o groapă cubică cu adîncime de maxim 80 cm, pe fundul căreia se pune și un strat de pietriș sau nisip. Acesta ajuta la absorbția apei pentru ca rădăcinile să nu putrezească. După ce groapa se umple cu pămînt, se tasează locul și de udă cu multă apă. În cazul arbuștilor tineri, se recomandă sprijinirea acestora de un băț în primul an.

Creșterea și îngrijrea magnoliei

Magnolia poate fi tunsă la finalul primăverii sau pe parcursul verii, pentru că se va evita creșterea uniformă a coroanei și vor fi îndepărtate și părțile uscate. În cazul plantelor tinere, vor fi tăieri ușoare și puține, după înflorire. Nu se recomandă tăierea specimenelor mai bătrîne, deoarece arbustul se regenerează mai greu pe măsură ce îmbătrînește, în acest fel fiind predispus mai ușor la infecțiile cauzate de tăiere.

Deși este iubitoare de soare, nu îi place seceta. Așadar, aceasta se udă săptămînal, iar în lunile toride de vară o dată la trei, patru zile. Și fertilizarea este un proces foarte important, mai ales dacă solul este slab nutritiv. Aceasta are cel mai mult nevoie de fiert. De aceea, este important ca planta să fie fertilizată în primii doi-trei ani de la plantare, primăvara sau vara, folosind materiale organice precum gunoiul de grajd sau produsele comerciale. În sezonul rece, aceasta ar trebui învelită în pînză sau în folie protectivă.

Contraindicații, boli, dăunători

Fiindcă nu are rădăcini foarte rezistente, planta nu ar trebui mutată din locul în care a fost plantată. De aceea, trebuie ales un loc bun pentru ea, însorit, încă de la bun început trebuie încă de la început. Totodată, plantarea trebuie făcută cu mare atenție pentru că rădăcinile se pot rupe rapid. Odată rupte, acestea se refac extrem de greu.

În general, magnolia este un arbust destul de rezistent și nu foarte pretențios, însă poate fi atacat de dăunători precum păduchii. Cele mai întîlnite boli care afectează magnolia sînt putregaiul și virozele. Pentru a o menține cît mai sănătoasă, folosește produse de protecție a plantelor, precum insecticide și fungicide.

Scoarța este eficientă în tratarea anxietății

Chinezii spun despre magnolii că sînt un simbol al purității și nobleței. De cealaltă parte, japonezii cred că florile de magnolie semnifică dragostea pentru natură, sinonime cu forța vieții. Din acest motiv, florile de magnolie se oferă în dar femeilor care au născut recent. Magnolia verde simbolizează entuziasmul, bucuria, sănătatea și norocul, în timp ce magnolia de culoare mov transmite încurajări și un gînd bun de însănătoșire persoanei căreia i se oferă. Magnolia are proprietăți pe care medicina tradițională chineză știe să le fructifice. Astfel, despre scoarța copacului se spune că este eficientă în tratamentul anxietății, tulburărilor de somn, tusei, spasmelor intestinale și sinuzitei. Țările asiatice se închină arborelui magnoliei.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?